Foto:EPA-EFE/STR

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegovi sunarodnici morati da ostanu kod kuće i primenjuju fizičku distancu još mesecima i ocenio da prvi talas kovida-19 neće biti završen do kraja leta i da se Kanada neće vratiti normalnom životu dok se ne pronađe vakcina, što bi moglo da traje godinu i po dana.

Komentari Trudoa usledili su pošto je vodeća ličnost zdravstvenog sistema Kanade predvidela da bi virus mogao da odnese 4.500 života.

Trudo je ocenio da je zemlja u ranoj fazi izbijanja epidemije, jer je virus stigao kasnije nego u neke druge države, zbog čega vrhunac prvog talasa neće biti do kraja proleća.

„To je izazov generacije. To je novo normalno i tako će biti dok se ne pronađe vakcina“, rekao je Trudo, prenosi AP. To će tražiti mesece napora, moraćemo da vežbamo fizičku distancu, ostanak kod kuće i pranje ruku, dodao je. „Kada Kanada prođe kroz prvi talas, neke ekonomske aktivnosti biće nastavljene“, najavio je Trudo.

Kanada je zabeležila 20.690 potvrđenih slučajeva koronavirusa i ukupno 503 smrtna slučaja, a sprovela je više od 373.000 testiranja.

Zvaničnici zdravstvenog sistema saopštili su da očekuju da se broj umrlih Kanađana od ove bolesti udvostruči naredne nedelje, a bez uvođenja kontrole, model je pokazao da bi skoro 80 odsto stanovništa moglo da se inficira, a skoro 350.000 da umre.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram