Foto: REUTERS/Patrick Doyle

Kanadski premijer Džastin Trudo imenovao je svoju saradnicu Kristiu Friland za novu ministarku finansija, nakon odlaska Bila Mornoa.

Friland, bivša novinarka, ministarka spoljnih poslova i međunarodne trgovine, postala je prva žena koja je imenovana za funkciju ministra ekonomije. Ona je došla na ovo mesto pošto je Bil Morno podneo ostavku nakon sukoba sa premijerom Trudoom.

Kako prenosi Rojters, Trudo i Morno su se sukobili oko potrošnje tokom pandemije koronavirusa i zelene politike koju premijer smatra ključnom u razvoju. Premijer Trudo najavio je plan ekonomskog oporavka zemlje u oktobru, a dugogodišnja saradnica mu je najbolja saveznica za to.

Nova ministarka finansija u javnosti je već viđena kao naslednica Trudoa i buduća predsednica Liberalne partije u Kanadi. Tokom svoje karijere vodila je pregovore sa Meksikom i SAD o trgovinskim problemima koje su tri zemlje imale u okviru USMCA, odnosno carinske unije koja okuplja pomenute države. Ekonomisti smatraju da će njeno iskustvo u vođenju ministarstva međunarodne trgovine biti od velikog značaja prilikom vođenja resora finansija.

Zvanični podaci govore da je budžetski deficit Kanade najveći od Drugog svetskog rata i da iznosi 342 milijarde dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar