Mariupolj rat Ukrajina
Mariupolj rat Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Trudna Ukrajinka sa viralne fotografije iz podorilačke bolnice u Mariupolju pojavila se danas na ruskoj pro-režimskoj televiziji, gde je navodno izjavila da nije bilo vazdušnih napada na mariupoljsko porodilište koje je, kaže, bilo okupirano od strane ukrajinske vojske.

Fotografije trudne Marianne za vreme vazdušnog napada na dečiju i porodilačku bolnicu u Mariupolju 9. marta, jednog od prvih velikih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini od početka ruske invazije, koji je Zapad označio kao „ratni zločin“, brzo su privukle pažnju svetskih medija i postale „viralne“, započevši sekvencu optužbi za napad sa obe strane.

Rusija je odmah negirala da je izvšila napad na civile, optuživši Ukrajinu da je sve izrežirala i da je trudna Marianna samo glumila žrtvu napada. Zatim se promenio narativ Kremlja: Rusija jeste izvršila vazdušni napad na dečiju bolnicu u Mariupolju, ali samo zbot toga što je bolnica, kako kažu, bila prazna i okupirana od strane Azov bataljona.

„Ovo porodilište je dugo okupirano od strane bataljona Azov i drugih radikala. Oni su proterali trudnice, medicinske sestre i upravu bolnice. To je bila baza ultraradikalnog bataljona Azov“, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov 10. marta, dan nakon napada.

***

Bonus video: Rusi gađali dečju bolnicu u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar