Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

U glavnom gradu Arizone Finiksu temperatura je već 31 dan zaredom oko 43 stepena, a i u drugim delovima te države zabeleženi su temperaturni rekordi.

Jul je bio toliko topao da su naučnici predvideli da će biti najtopliji mesec ikada, a Svetska meteorološka organizacija i Služba za klimatske promene EU proglasile su jul rekordno toplim, prenosi Glas Amerike.

Istorijska vrelina počela je u junu na jugozapadu SAD i proširila se preko Teksasa, Nju Meksika i Arizone u pustinju Mohave u Kaliforniji, gde trenutno bukte šumski požari.

Požar je izbio i u udaljenom područku kanjona Keraters, a plamen u nekim delovima dostiže visinu i do šest metara. Procenjuje se da je izgorelo oko 284 kvadratnih kilometara na granici sa Nevadom. Vatra trenutno ne preti objektima, ali i vatrogasci ne uspevaju da je stave pod kontrolu.

U okrugu Riversajd stanovištvo je evakuisano zbog požara koji je zahvatio 8,8 kvadratnih kilometara teritorije.

Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

U vrelom talasu širom SAD stradale su desetine ljudi, a najviše su u opasnosti siromašni koji nemaju pristup klimatizovanim prostorijama.

„Jednostavno rečeno – vrelina ubija. Kada vreli talas počne, prve žrtve se dese u roku od 24 sata“, kaže Kristi Ebi sa Univerziteta u Vašingtonu.

U Finiksu se očekuju oluje koje bi mogle malo da spuste temperaturu, ali će to biti kratkog daha, jer se prognozira da se već od srede temperatura popne i na 46 stepeni.

U Finiksu su rekordne temperature i noću, jer već 16 noći zaredom nisu išle ispod 32,2 stepena.

Foto: TANJUG/AP Photo/Matt York

Ekstremne vrućine su zabeležene i na istoku SAD, gde su u nekim mestima takođe registrovane rekordne temperature.

BONUS VIDEO: Život na +40: Punom parom rade klime i lekari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar