Foto: EPA-EFE/STR

Napetost zbog nestašice goriva u Libanu prerasla je danas u nasilje u kome je poginulo troje ljudi.

Pročitajte još:

U jednom incidentu se pucalo zbog nesporazuma oko prodaje goriva.

Sukob je započeo u gradu Tripoliju na severu zemlje, ali detalji nesporazuma nisu odmah bili jasni, već je u jednom trenutku bačena i ručna bomba i da su poginula dva muškarca.

Pripadnici snaga bezbednosni razmestili su se ispred lokalne bolnice i pucnjava je ponovo izbila tokom sahrane žrtava, a osoba odgovorna za ubistva se predala.

Drugi sukob započeo je na benzinskoj pumpi u selu Bakhunu u regionu Dinijeh na severu.

Jedan čovek je pogodjen metkom u metežu i prenet u bolnicu u obližnjem gradu Zgharta gde je preminuo, a osoba koja ga je ubila se takodje predala.

Liban je već mesecima suočen sa nestašicom goriva i struje. Ispred benzinskih pumpi čeka se u dugim redovima, a za nestašicu se krivi krijumčarenje, gomilanje zaliha i nesposobnost vlade da obezbedi isporuke uvoznog goriva.

Kriza je još više pogoršana jer je vlada smanjila subvencije za gorivo zbog finansijske krize koja traje od kraja 2019. godine.

Vrednost libanske valute je jako opala i sada se na crnom tržištu za jedan dolar daje 20.000 libanskih funti, dok je zvaničan kurs 1.500 funti za dolar.

Cena jednog galona goriva (3,8 litara) je povećana za više od 220 odsto protekle godine, što je izazvalo paniku i procvat crnog tržišta.

Nestašica goriva je i ranije prerastala u nasilje i vozači su se sukobljavili na benzinskim pumpama posle dugog čekanja kada se dešavalo da gorivo nestane.

Današnji incidenti su pokazali da je nezdovoljstvo još veće.

Libanska nacionalna elektrokompanija koja zavisi od uvoznog goriva obezbedjuje struju samo jedan sat tokom dana.

Bolnice su upozorile da nisu u stanju da obezbede dizel i da zdravstvenim ustanovama preti zatvaranje.

BONUS VIDEO: Trka sa vremenom koja je potresla svet

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram