Foto:Tanjug/Sarah A. Miller/Tyler Morning Telegraph via AP

Tri nedelje uoči predsedničkih izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje, sedam puta više nego na prethodnim izborima, kada je u istom periodu glasalo 1,4 miliona ljudi, pokazuju podaci koje je prikupio Američki izborni projekat.

Danas su se i stanovnici Teksasa pridružili milionima Amerikanaca koji glasaju ranije, a prema snimcima sa društvenih mreža, dugi redovi mogli su se videti ispred biračkih mesta u velikim gradovima kao što su Hjuston i Dalas.

U Džordžiji, gde je glasanje počelo u ponedeljak, neki građani su ispred biračkih mesta čekali čak pet sati. U toj državi se, pored predsedničkih, održavaju i izbori za dva mesta u Senatu.

Na pojedinim lokacijama je bilo kašnjenja zbog problema sa glasačkim mašinama, navele su grupe za biračka prava, a slični problemi doveli su i do velikih kašnjenja tokom primarnih izbora u junu. Podršku većine birača u Teksasu i Džordžiji obično imaju republikanski kandidati, ali je ove godine izborna trka između predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena u tim državama neizvesnija.

Tramp je 2016. godine pobedio u Džordžiji sa šest, a u Teksasu sa devet odsto razlike, ali su, prema anketama, on i Bajden sada gotovo izjednačeni u Džordžiji, dok je u Teksasu predsednik zadržao prednost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar