Crna Gora Skupstina Dritan Abazovic Zdravko Krivokapic i Aleksa Becic
Foto:EPA-EFE/Boris Pejovic/Goran Srdanov/Nova.rs&Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC

Za početak februara zakazane su tri sednice crnogorskog parlamenta na kojima će se odlučivati na koji način će politička kriza biti rešena. Na stolu su četiri inicijative o kojima će se poslanici izjasniti, ali goruće pitanje je samo jedno - manjinska Vlada ili vanredni izbori.

Smena Abazovića

Na dnevnom redu Skupštine prvo će se naći inicijativa o smeni potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, koju je podneo premijer Zdravko Krivokapić. Pored smene Abazovića, šef Vlade je predložio da se na njegovu funkciju odmah imenuje ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, o čemu će poslanici odlučivati 3. februara.

Demokratski front (DF) već je najavio da će glasati za smenu Abazovića, a očekuje se da istim putem krenu i Demokrate Alekse Bečića, koje već nekoliko meseci vode rat saopštenjima sa Građanskim pokretom URA, čiji je lider Abazović.

Inicijativa za smenu Dritana Abazovića Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore

Na istoj strani mogao bi da se nađe i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji je u prethodnim danima isticao svoju podršku Krivokapiću.

Međutim, poslanici manjinskih partija zasigurno neće glasati za smenu Abazovića, tako da bi odluka mogla da zavisi od opozicije, odnosno Demokratske parije socijalista (DPS).

DPS je sa oduševljenjem dočekao inicijativu o izglasavanju nepoverenja Krivokapićevoj Vladi, a nije isključeno ni da će podržati formiranje manjinske Vlade

Pad Krivokapićeve Vlade

Već sledećeg dana – 4. februara pred poslanicima će se naći inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića, koju je podnela koalicija „Crno na bijelo“.

Inicijativa za izglasavanje nepovrenja Vladi Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore
Inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Foto: Printscreen/Skupština Crna Gora

Inicijativu je potpisao 31 poslanik crnogorskog parlamenta, a ova ideja podršku će dobiti od DPS-a, URA-e, manjinskih partija, SNP-a, što znači da praktično samo Demokrate i Marko Milačić ispred Prave Crne Gore neće glasati za pad aktuelne Vlade.

Demokratski front – najveća partija parlamentarne većine još uvek se nije oglasila o ovoj inicijativi, ali su čelnici DF-a ranije isticali da neće rušiti Vladu sa DPS-om.

Tokom ovog glasanja, krucijalni faktor biće upravo DF i njihovi glasovi.

Skraćenje mandata Skupštini

Kako bi sprečio formiranje manjinske Vlade, Krivokapić je podneo predlog o skraćenju mandata Skupštini, o kome će se takođe odlučivati 4. februara. Skraćanje mandata Skupštini značilo bi i raspuštanje parlamentarne većine, što automatski vodi do zakazivanja vanrednih izbora.

Predlog o skraćenju mandata Skupštine Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore

POGLEDAJTE JOŠ:

Razrešenje Bečića

U Skupštinu Crne Gore stigao je predlog da se predsednik te institucije Aleksa Bečić razreši sa dužnosti. Predlog su potpisali poslanici opozicionih partija.

„Skupština Crne Gore, za vreme mandata predsjednika Skupštine Alekse Bečića, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore“, piše u obrazloženju.

Predlog opozicionih partija neće podržati Bečićeve Demokrate i Marko Milačić, dok se ostali poslanički klubovi nisu izjasnili o svojim planovima. Bečić još uvek nije zakazo sednicu na kojoj će biti reči o njegovom razrešenju, ali se očekuje da će ona biti održana 11. februara.

BONUS VIDEO Protest ispred Vlade Crne Gore, traži se smena Abazovića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar