Foto:Screenshot/Twitter/@Xy5Z89

Dvojica bombaša samoubica razneli su se u nedelju ispred katoličke crkve u indonezijskom gradu Makasaru, ranivši pritom 14 vernika tokom mise za dan Cveti, kazali su policija i svedoci, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ

U vreme eksplozije, u crkvi na ostrvu Sulavesi se održavala misa koja je upravo završavala, rekao je za Rojters E. Zulpan, portparol policije južnog Sulavesija. Saopštio je da nije jasno pripadaju li pronađeni delovi tela na mestu događaja samo napadačima.

Sveštenik Vilhemus Tulak rekao je indonezijskim medijima da je bombaš u područje crkve pokušao da uđe motorom, ali ga je zaustavio čuvar. Neki od stradalih teže su povređeni, izjavio je. Na snimcima sigurnosnih kamera vidi se eksplozija praćena plamenom, dimom i krhotinama.

Policija nije objavila ko bi mogao biti odgovoran za napad, no smatra da se radi o činu terorizma za koji niko još nije preuzeo odgovornost. Za samoubilačke napade na crkve i policijsku postaju u gradu Surabaja u kojima je 2018. godine ubijeno više od 30 ljudi, policija je okrivila islamističku grupu JAD.

Makasar, najveći grad Sulavesija, odražava religiju Indonezije, države sa najvećom muslimanskom populacijom na svetu i sa značajnom hrišćanskom manjinom kao i sledbenicima ostalih religija. Gomar Gultom, zvaničnik indonezijskog Crkvenog veća, opisao je napad koji se dogodio dok su hrišćani slavili Cveti kao „okrutni incident“ i pozvao ljude da ostanu mirni i veruju vlastima.

Najsmrtonosniji islamistički napad u Indoneziji dogodio se na turističkoj destinaciji, ostrvu Bali, 2002. godine. Bombaši su tada ubili 202 osobe, od kojih su većinom bili strani državljani. U godinama nakon toga, sigurnosne snage u Indoneziji su dosta uspele da suzbiju takve napade, no u novije je vreme nasilje militantnih grupa opet poraslo.

Deni Pomanto, gradonačelnik Makasara, rekao je da bi od eksplozije u nedelju nastradalo puno više ljudi da se dogodila na glavnim vratima crkve umesto na bočnom ulazu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar