Foto: Shutterstock

Premijer Belgije Aleksander De Kro, zatražio je danas zabranu sletanja u EU aviona beloruske nacionalne avio kompanije "Belavia".

PROČITAJTE JOŠ:

De Kro je na sankcije protiv Belorusije pozvao pred današnji sastanak lidera EU u Briselu.

„Moramo razmotriti sankcije, uključujući zabranu sletanja kompanije Belavia na aerodrome EU“, napisao je šef belgijske vlade na svom Tviter nalogu, prenosi Tanjug.

Premijer Belgije ocenjuje da je sletanje leta „Rajanera“ FR4978 koje je „iznudila Belorusija“ neprihvatljivo, a da lideri EU moraju poslati „jasnu i nedvosmislenu poruku“.

EU trenutno na snazi ima sankcije koje su izrečena beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku i članovima njegovog režima zbog umešanosti u represiju nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020, koje EU nije priznala.

Osamdeset i osam osoba, uključujući Lukašenka, zajedno sa sedam entiteta, sankcionisano je zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine.

ErBaltik neće koristiti vazdušni postor Belorusije

Letonska avio-kompanija erBaltik (airBaltic) neće više koristiti beloruski vazdušni prostor na svojim letovima, saopštila je danas portparolka te kompanije Alis Brede, prenosi Rojters.

Jedan borbeni avion Belorusije je u nedelju primorao avion irskog Rajanera, koji je leteo za glavni grad Litvanije, Viljnus, da prunudno sleti u Minsk zbog dojave o podmetnutoj bombi, za koju se kasnije ispostavilo da je bila lažna.

Tom prilikom su beloruske vlasti privele opoziciono orijentisanog novinara Romana Protaševiča koji je putovao avionom Rajanera, što je pokrenulo oštre osude iz EU i SAD, dodaje britanska agencija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)