Foto:EPA-EFE/WYANDOTTE COUNTY SHERIFF'S DEPAR

Liza Montgomeri - jedina žena u Americi koja je čekala na izvršenje smrtne na federalnom nivou - pogubljena je danas. Montgomeri je prva žena pogubljena na federalnom nivou posle 67 godina.

Ona je primila smrtonosnu injekciju u zatvoru u Tere Haute u Indijani, pošto je prethodno Vrhovni sud uklonio poslednju pravnu prepreku za izvršenje.

Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju javnosti jer su njeni advokati tvrdili da je mentalno bolesna i da je kao dete bila zlostavljana.

Zadavila trudnicu, izvadila joj bebu iz stomaka i otela je

Tužilaštvo je navelo da je Montgomeri užetom udavila 23-godišnje Bobi Džo Stintet u gradu Skidmoru na severozapadu Misurija u decembru 2004. Montgomeri je ubila devojku koja je bila u osmom mesecu trudnoće a onda joj je kuhinjskim nožem rasporila stomak i izvadila bebu iz utrobe. Montgomeri je pokušala da devojčicu predstavi kao svoju.

Pročitajte još:

Pogubljenje je dva puta bilo odloženo – prvo zbog Kovida-19, a onda odlukom sudije, dok Vrhovni sud nije otklonio prepreku u sredu.

U dramatičnom obrtu u ponedeljak uveče, sudija u Indijani je odložio pogubljenje kako bi se održalo veštačenje o psihičkom stanju Montgomeri.

Njeni advokati tvrdili su da je Montgomeri rođena sa oštećenjem mozga i da nije mentalno stabilna. Naveli su i da su je kao dete psihički i fizički zlostavljali roditelji i drugi članovi porodice. Njen očuh demantovao je da ju je seksualno zlostavljao, dok je njena majka rekla da nikada nije podnela prijavu protiv očuha jer je pretio i njoj i njenoj deci.

Advokati su tvrdili i da je u trenutku izvršila zločin Montgomeri bila psihotična i nije imala dodir sa stvarnošću. Ali članovi porodice i prijatelji njene žrtve kažu da je zločin Montgomeri tako strašan da je zaslužila smrtnu kaznu bez obzira na psihičko stanje.

Ko je Liza Montgomeri?

U decembru 2014. godine, Montgomeri se dovezla iz Kanzasa do kuće Bobi Džo Stinet u Misuriju, navodno da bi kupila štene.

„Kada je ušla u kuću, Montgomeri je napala i davila Stineti, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, dok žrtva nije ostala bez svesti“, navodi se u saopštenju.

Foto:Courtesy of Attorneys for Lisa Montgomery/Handout via REUTERS./File Photo/File Photo

Lizu Montgomeri tragedije su pratile celog života, a sve je počelo i pre nego što je rođena. Prema izjavama njenog oca, Lisina majka opijala se kroz celu trudnoću, zbog čega je njihova ćerka rođena s fetalnim alkoholnim sindromom.

Prvi put je postala žrtva seksualnog zlostavljanja sa samo tri godine. Njenu osmogodišnju sestru Dajen tada je silovao muškarac koji je trebalo da ih čuva. Lisa je sve vreme ležala u istom krevetu.

Iz sveta i regiona čitajte i:

U uzrastu od 11 godina i ona je silovana. Njen očuh Džek Klajner, alkoholičar koji je redovno tukao Lizu i njenu majku, počeo je da je siluje jednom ili dva puta nedeljno. Idućih godina silovanje je postalo toliko uobičajeno da je njen očuh izgradio posebnu sobu pored njihove kamp-kućice u kojoj je mogao da ih zlostavlja, a da niko ne čuje zapomaganje, piše Gardijan.

Dok bi je silovao i zlostavljao, očuh je Lizu gušio jastukom. Ako bi se opirala, njenom glavom bi udarao u betonski pod, zbog čega je pretrpela povrede mozga koje će i kasnije biti vidljive na magnetskoj rezonanci.

Kad je njena majka jednom prilikom ušla u sobu za vreme silovanja, bila je toliko besna da je otišla po pištolj i prislonila ga svojoj čerki na glavu. Vikala je: „Kako si ovo mogla da mi uradiš?“

S vremenom je zlostavljanje postajalo sve gore. Lizin očuh je pozivao svoje prijatelje da je satima zajednički siluju i uriniraju po njenom telu. U zlostavljanju je učestvovala i majka koja je u zamenu za kućne radove prodavala Lisino telo električarima i vodoinstalaterima.

U tinejdžerskom uzrastu, Liza Montgormeri poverila se rođaku koji je u to vreme bio zamjenik šerifa. Rekla mu je da je muškarci vezuju, premlaćuju je i uriniraju po njoj. Umesto da joj pomogne, rođak ju je odvezao automobilom i ostavio u kući njenog očuha.

Kad se Lizina majka rastala od svog drugog supruga, ona i Liza su na sudu svedočile o seksualnom zlostavljanju. Sudija je prigovorio majci da je trebalo da prijavi zlostavljanje, ali ni on sam to nije učinio, piše BBC.

U braku je tražila spas. I muž ju je silovao

S 18 godina Liza Montgomery se udala za sina svog očuha. U pet godina je rodila četvoro dece, ali brak joj ipak nije pružio beg od zlostavljanja kojem se nadala. Lizin brat je slučajno našao snimak koji je prikazivao Lizu dok je tuče i siluje njen muž.

„Bilo je nasilno kao scena iz horora. Bilo mi je zlo dok sam gledao. Nisam znao šta bih rekao svojoj sestri“, izjavio je kasnije.

Prijatelji i porodica počeli su da primećuju da se Liza sve više „gubi u svom svetu“. Njeni advokati tvrde da su to bili prvi znaci mentalnih bolesti, između ostalog bipolarnog poremećaja, kompleksnog PTSP-a, disocijativnog poremećaja i povrede mozga.

Liza Montgomeri se nakon nekog vremena rastala od svog prvog muža i udala se za Kevina Montgomerija. U tom razdoblju je počela da tvrdi da je trudna iako to nije bilo moguće; nakon rođenja četvrtog deteta, Liza je prošla postupak trajne sterilizacije.

Kako su tvrdili njeni advokati, Liza je strahovala da će je bivši suprug uhvatiti u laži i iskoristiti to da dobije starateljstvo nad njihovom decom. Upravo taj strah će na kraju dovesti do zločina zbog kojeg će Lisa Montgomery biti osuđena na smrtnu kaznu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare