Foto>CBP Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon uhapšen je nakon što je optužen za prevaru stotina hiljada donatora kroz svoju kampanju "Izgradimo zid".

Benona su, zajedno sa trojicom saradnika, u četvrtak optužili istražitelji južnog okruga Njujorka. Oni tvrde da je grupa konzervativnih lidera prevarila svoje donatore, što je dovelo do prikupljanja više od 25 miliona dolara za izgradnju zida duž južne granice SAD, navodi se u saopštenju za javnost.

Američka služba poštanske inspekcije pomagala je u ovoj istrazi, prenosi CNBC.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ostali koji se pominju u optužnici su Timoti Ši, koji je u maju proglašen za vršioca dužnosti administratora za suzbijanje droga, zatim Brajan Kolfejdž, ratni veteran iz Iraka i Endrju Badolato.

Kampanja je bila namenjena prikupljanju novca kako bi se predsedniku Donaldu Trumpu pomoglo da ispuni predizborno obećanje o izgradnji pograničnog zida duž granice. Umesto toga, tužioci tvrde da su Benon i njegov tim profitirali od dogovora.

Tužioci tvrde da su optuženi zajedno dobili stotine hiljada dolara donatorskih sredstava za projekat „Izgradimo zid“, a koje su koristili na način koji nije u skladu sa javnim predstavništvima organizacije.

Foto:EPA-EFE/Terje Pedersen

„Optuženi su prevarili na stotine hiljada donatora, koristeći njihovo interesovanje za finansiranje pograničnog zida za prikupljanje miliona dolara, pod lažnom izgovorom da će sav taj novac biti utrošen na izgradnju“, rekla je v. d. američke tužiteljke Odri Straus.

„Iako su više puta uveravali donatore da Kolfejdžu, osnivaču i odgovornom licu kampanje „Izgradimo zid“ neće biti plaćen ni cent, optuženi su potajno planirali da stotinama hiljada dolara prenesu kod njega, koji je taj novac koristio za finansiranje svog raskošnog načina života. Zahvaljujemo Američkoj službi poštanske inspekcije na partnerstvu u istrazi ovog slučaja i ostajemo posvećeni ukorenjivanju i procesuiranju prevara gde god da ih nađemo“, navedeno je u saopštenju istražitelja južnog okruga Njujorka.

Napustio Trampa pre tri godine

Benon, nekada glavni strateg Bele kuće i Trampove predsedničke kampanje 2016. godine, napustio je Trampovu administraciju naredne godine, nakon što je odigrao ključnu ulogu u Trampovoj reakciji na miting belih nacionalista u Šarlotsvilu, gde je bilo stradalih i povređenih.

Mnogi ga smatraju najzaslužnijim za Trampovu pobedu na predsedničkim izborima, a baš on je osmislio kampanju koja se ciljano usredsredila na konzervativne bele glasače.

Pre dve godine razbesneo je Trampa kada je u knjizi Majkla Volfa „Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući“ komentarisao njegove i sastanke Trampovog sina sa Rusima uoči izbora, nakon čega je Tramp rekao da je „Benon izgubio razum“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar