Stiv Benon Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Ključni saradnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i uticajna ličnost desnice Stiv Benon proglašen je krivim za nepoštovanje Kongresa, zato što se oglušio o poziv komisije koja istražuje prošlogodišnji napad na Kapitol.

Porota je proglasila šezdesetosmogodišnjeg Benona krivim po dve tačke optužnice – zbog odbijanja da svedoči ili dostavi tražena dokumenta komisiji Predstavničkog doma, dok istražuje nerede 6. januara 2021, kada su Trampove pristalice upale u zgradu Kongresa i pokušale da ponište rezultate predsedničkih izbora, objavio je Rojters.

Svaka tačka optužnice za nepoštovanje Kongresa znači zatvorsku kaznu od 30 dana do jedne godine, kao i novčanu kaznu u iznosu od 100 do 100.000 dolara.

Porota u kojoj su bile četiri žene i osmorica muškaraca je posle manje od tri sata razmatranja donela odluku, koja je prvi uspeh za tužilaštvo u slučajevima nepoštovanja Kongresa od 1974. godine, kada je jedan sudija zaključio da je Gordon Lidi, jedan od učesnika afere Votergejt koja je dovela do smene predsednika Ričarda Niksona, kriv zbog istog dela, prenosi Glas Amerike.

Benon je bio ključni savetnik Trampa u kampanji 2016, a zatim je služio kao njegov glavni strateg u Beloj kući tokom 2017, dok nije došlo do spora koji su kasnije izgladili. Pored toga, ima izuzetno važnu ulogu u svetu desničarskih medija.

Njegova odbrana je u završnoj reči porotnicima nagovestila da je Benon politička meta, a glavni svedok tužilaštva je opisan kao politički motivisani demokrata kojio je povezan sa jednim od tužilaca. Tužilaštvo je tvrdilo da je Benon pokazao nepoštovanje Kongresa i da mora da odgovora zbog tog nezakonitog prkošenja.

Tužiteljka Moli Geston rekla je porotnicima da je napad na Kongres bio „crni dan“ za Ameriku i dodala da nema nikakve politike u želji da se sazna zbog čega se dogodio 6. januar i da se postara da se on nikada ne ponovi.

Suđenje je trajalo dva dana, tokom kojih su tužioci ispitali samo dvoje svedoka, dok odbrana nije pozvala nijednog.

Tramp je prošle godine pozvao svoje saradnike da ne sarađuju sa komisijom, optužujući je da pokušava da mu nanese političku štetu.

Još jedan Trampov savetnik – Piter Navaro je optužen za nepoštovanje Kongresa u junu, zato što je odbio da se pojavi i da iskaz komisiji, a suđenje je zakazano za novembar.

Sekretarijat za pravosuđe odlučio je da ne goni krivično drugu dvojicu Trampovih saradnika, Marka Medouza i Danijela Skavinoa, zato što su odbili da odgovore na zahteve komisije. Za razliku od Benona, Medouz je neke od zapisa svojih komunikacija predao komisiji.

BONUS VIDEO: Medenica i Zarić: Nova društvena mreža Donalda Trampa je način da okupi istomišljenike

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram