ulazak u ameriku
Foto: TANJUG/AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Donald Tramp demantovao je direktora američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je rekao da će vakcina protiv koronavirusa biti dostupna široj javnosti sredinom 2021. i da su maske efikasnije.

Robert Redfild je kongresmenima rekao da će vakcina biti dostupna široj javnosti krajem drugog kvartala ili početkom trećeg kvartala 2021.Tramp je pak novinarima rekao da očekuje vakcinu mnogo ranije i procenio da se Redfild zbunio pred kongresmenima.

„Mislim da je napravio grešku kada je to rekao. Mislim da ne misli tako. Verujem da je, kada je to rekao, bio zbunjen“, rekao je Tramp od Redfildovom svedočenju pred komitetom.

Pročitajte još:

Tramp smatra da će vakcina biti spremna narednih nedelja i da će, čim bude odobrena, početi njena distribucija. Tramp je, navodi Rojters, željan da napravi neki proboj sa vakcinom pre predsedničkih izbora 3.novembra.

Tramp je takođe kritikovao Redfilda zbog toga što je rekao da je nošenje maske podjednako efikasno kao i vakcina. Tramp je prvobitno bio protiv toga da Amerikanci nose maske ali je u poslednje vreme promenio mišljenje iako na njegovom poslednjem predizbornom skup masa sveta bila bez zaštitnih maski.

„Naravno da nisu efikasnije od vakcine“, rekao je Tramp o maskama.

Redfild je zdravstvenom komitetu američkog Senata rekao da će vakcina čim vakcina bude odobrena, u roku od 24 časa SAD moći da distribuiraju vakcinu ali je dodao da će biti potrebno šest do devet meseci da „imamo dovoljno imunizovanih za imunitet“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare