Foto: EPA-EFE/Al Drago

Američki predsednik Donald Tramp obavestio je juče guvernere saveznih država da su u pripremi nove, manje restriktivne mere socijalnog distanciranja zasnovane na geografskim faktorima rizika, iako eksperti upozoravaju da je isuviše rano da se Amerikancima dozvoli da se okupljaju u većim grupama ili da se vrate na svoja radna mesta kao da se epidemija korona virus stišava.

U pismu američkim guvernerima, Tramp je najavio masovna testiranja koja bi omogućila da se identifikuju visoko, srednje i nisko rizični subjekti, pa shodno tome i odrede različiti nivoi socijalnog distanciranja.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), izvori u Beloj kući kažu da Trampovo pismo nisu videli svi članovi kriznog štaba pre objavljivanja u javnosti i ističu da se nove mere još razrađuju.

Jasno je da bi predsednik Tramp želeo da se što pre relaksiraju mere socijalnog distanciranja koje je bio prinuđen da uvede, jer je tokom nedavne konferencije za novinare više puta naglasio kako Amerika mora da se vrati na posao.

„Čim i kada nastavimo da radimo, ne znači da ćemo ukunuti preporuke o socijalnom distancijranju. I dalje ćete se distancirati, ali verovatno ne u istoj meri“, rekao je Tramp.

I dok se Tramp zalaže za relaksirane mere, neki guverneri su u svojim državama uveli nova, veća ograničenja i zabrane okupljanja iz kojih su izuzete samo vitalne javne službe.

Tramp je nedavno izjavio da bi voleo da se do Uskrsa situacija poboljša, ali ekspert upozoravaju da to nije realno očekivati.

„Moramo da razumemo da rokove ne određujemo mi, nego virus“, naglasio je doktor Entoni Fauči, priznati američki ekspert za infektivne bolesti.

„Moramo da odgovorimo na realno stanje. Ako vidimo da se epidemija širi, više nema veze da li mi mislimo da će to trajati nedelju, dve ili tri, već se moramo usklađivati sa situacijom u kojoj se nalazimo“, upozorio je Fauči.