Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Bryon Houlgrave

Pet dana pre početka stranačkih glasanja u saveznim državama, Donald Tramp ima veliku prednost u odnosu na svoje rivale za republikansku predsedničku nominaciju, pokazali su rezultati ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos.

Bivši predsednik je poželjan kandidat za 49 odsto republikanaca, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli imala je podršku 12 odsto republikanaca, a guverner Floride Ron Desantis 11 odsto.

Preduzetnika Viveka Ramasvamija podržalo je četiri odsto republikanaca, a nijedan od preostalih kandidata nije dobio više od dva procenta, dok 18 odsto anketiranih ne zna koga bi podržalo.

Prvo izjašnjavanje zakazano je za ponedeljak u Ajovi, a većina istraživanja Rojtersa i Ipsosa sprovedena od avgusta pokazala je da Tramp konstantno ima podršku otprilike polovine republikanskog biračkog tela.

Uprkos brojnim pravnim problemima sa kojima se Tramp suočava, njegovi rivali u međuvremenu nisu uspeli da napreduju.

Hejli je imala koristi od priliva novca i pažnje republikanaca koji ne žele da nominuju Trampa po treći put, ali je i dalje efektivno povezana sa Desantisom, koji je bio sputan organizacionim problemima.

Trampova podrška među republikancima sa fakultetskom diplomom pala je na 34 odsto, dok je 21 odsto reklo da podržava Hejli, ali njena podrška među onima bez fakultetske diplome, a to je većina reublikanskg biračkog tela, bila je samo osam odsto, pokazala je anketa.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar