Foto: TANJUG/Nelvin C. Cepeda/The San Diego Union-Tribune via AP

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je danas uredbu o nekim reformama policije, čiji je cilj, prema rečima višeg zvaničnika administracije, da se ulaže više i podstakne dobra praksa. Tramp je poručio da će se poboljšati postupanje policije te je obećao pravdu svim žrtvama policijske brutalnosti.

TRT Vorld piše da se Tramp suočio s nizom kritika da su njegovo vođenje politike, kao i zapaljiva retorika doveli do nereda u SAD-u.

„Smanjenje kriminala i podizanje standarda nisu suprotstavljeni ciljevi“, kazao je Tramp pre nego je potpisao uredbu.

Nakon višenedeljnih protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti izazvanih smrću Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je ubijen 25. maja tokom policijskog privođenja u Mineapolisu, Tramp je ponudio promenu politike kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog rasne nepravde uoči izbora 3. novembra na kojima traži drugi mandat.

„Amerikanci žele zakon i red, te traže zakon i red“, dodao je Tramp prilikom potpisivanja u dvorištu Bele kuće.

Republikanac Tramp je izjavio saučešće svim porodicama žrtava nedavnog policijskog nasilja i obećao im pravdu.

Kasnije je na Tviteru zatražio obračun sa demonstrantima i istakao moćan i vojni odgovor na ulične nemire izazvane Flojdovom i smrću drugih žrtava.

Ankete su pokazale da su Amerikanci masovno zabrinuti zbog policijske brutalnosti.

Ova uredba podstiče policijske uprave da uvedu najnovije standarde za upotrebu sile, poboljšaju deljenje informacija kako se ne bi zapošljavali policajci sa lošim referencama i oni čija prošlost nije poznata, kao i da se socijalni radnici angažuju na nenasilnim slučajevima u koje su uključeni zavisnici od droga i beskućnici.

Tramp je danas ponovio da se protivi pozivima da se policiji umanje sredstva ili da se raspuste neke policijske uprave.

Te su inicijative podržali vodeći demokrati, uključujući predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, dok su među republikancima naišle na žestoko protivljenje.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrate treba da kasnije ovog meseca glasa o seriji zakona koje su predložili zastupnici tamne boje kože, a kojima je cilj da spreče brutalno postupanje policije.

Očekuje se da će republikanski senatori u sredu izneti svoje zakonske predloge koji su više fokusirani na prikupljanje podataka nego na promenu pravila upotrebe smrtonosne sile.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar