Foto: EPA-EFE/Samuel Corum

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp u subotu je oštro napao američkog stručnjaka za zarazne bolesti Entonija Faučija zbog postupanja sa pandemijom koronavirusa, zatražio je od Kine reparacije te je osudio istragu o svojim finansijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Govoreći u Grinvilu u Severnoj Karolini, na državnoj konvenciji Republikanske stranke, Tramp se pridružio određenom broju republikanaca koji kritikuju Faučija zbog zahteva da Amerikanci nose maske kako bi se zaštitili od virusa, i koji je bio skeptičan prema teoriji da je virus pobegao iz laboratorija u Vuhanu u Kini, prenosi Hina.

Tramp je Faučija zbog svojih čestih televizijskih nastupa nazvao „ne sjajnim lekarom, već velikim promotorom“.

„Ali pogrešio je po gotovo svakom pitanju, a pogrešio je i prema Vuhanu i laboratoriji“, rekao je Tramp.

Poreklo virusa i dalje je oštro osporavano i još uvek je u fazi istrage američkih obaveštajnih agencija.

Pozvao Kinu da SAD-u plati odštetu od 10 biliona dolara

Trampovo rukovođenje pandemijom, u kojoj je gotovo 600.000 ljudi u Sjedinjenim Državama umrlo, a on sam bio zaražen, bio je čimbenik gubitka od demokratskog predsednika Džoa Bajdena na izborima u novembru 2020. godine.

Tramp je pozvao Kinu da plati odštetu od 10 biliona dolara Sjedinjenim Državama i svetu, a rekao je i da bi države trebale otkazati svoj dug prema Pekingu.

Predsednik Republikanske stranke Severne Karoline predstavio je Trampa kao „našeg predsednika“, složivši se s neutemeljenim tvrdnjama bivšeg predsednika da su mu izbori 2020. ukradeni prevarom birača, što je Tramp nazvao „zločinom veka“.

Tramp je rekao da je kriminalistička istraga koju je pokrenulo državno tužilaštvo u Njujorku „ultimativna ribolovna ekspedicija“ i da je to najnoviji pokušaj demokrata da ga sruše nakon dve sage o opozivu dok je bio predsednik.

Savetnici: Tramp razmatra mogućnost još jedne predsedničke kampanje

Državna tužiteljka u Njujorku Letitia Džejms istražuje da li je Trampova organizacija lažno prijavljivala vrednosti imovine kako bi osigurala zajmove i ostvarila ekonomske i poreske povlastice.

Tramp je obećao da će pomoći republikancima na kongresnim izborima 2022. pa je odobrio Teda Bada za senatora u Severnoj Karolini, nakon što je Lara Tramp rekla da se neće kandodovati.

Savetnici kažu da Tramp razmatra mogućnost još jedne predsedničke kampanje.

„Opstanak Amerike zavisi od naše sposobnosti da izaberemo republikance na svim nivoima, počevši od predizbora sledeće godine“, rekao je Tramp.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar