Foto:EPA-EFE/DOUG MILLS

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je američkoj vojsci da uzvrati na jučerašnji raketni napad proiranske oružane frakcije u Iraku u kojem su poginula dva američka i jedan britanski vojnik, sopšteno je danas iz Pentagona.

Državni sekretar za odbranu Mark Esper i načelnik generalštaba, general Mark Majli nisu eksplicitno optužili ni pro-iransku frakciju Hezbolah ni bilo koju drugu oružanu grupu, ali su jasno predočili da smatraju da iza napada stoji Iran.

Oni su sopštili da se razmatraju sve opcije američkog odgovora na ovaj smrtonosni napad.

„Predsednik me je ovlastio da preduzmem sve potrebne korake u skladu sa njegovim instrukcijama“, rekao je Esper na konferenciji za novinare u Pentagonu.

Upitan da li Pentagon planira napade u Iranu, Esper je odgovorio da su prioritet napadi na oružane frakcije u Iraku.

„U ovom trenutku ne bih isključio ni jednu opciju, ali naglašavam da smo fokusirani na frakciju ili frakcije za koje smatramo da stoje iza jučerašnjeg napada u Iraku“, objasnio je Esper.

Pročitaj i:

Na sastanku sa sedmom silom u Beloj kući predsednik Tramp je izjavio da „…nije poptuno siguran da Iran stoji iza napada“, ali je odbio da odgovori kako bi SAD mogle da uzvrate.

Vašington je u više prilika javno upozorio da je ubijanje Amerikanaca u inostranstvu crvena linija posle koje sledi odmazda SAD.

Zbog bojazni da bi tenzije između Vašingtona i Teherana mogle da prerastu u otvoreni konflikt, Predstavnički dom Kongresa, koji kontrolišu demokrate, glasao je juče za zakon kojim se ograničava Trampov kapacitet da povede rat protiv Irana.

U poslednje vreme, tenzije u sukobi između SAD i Irana uglavnom se odvijaju na iračkoj teritoriji odakle pro-iranske oružane frakcije redovno raketiraju i granatiraju američke vojne baze i kvart u kojem se nalazi američka ambasada u Bagdadu.