Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da 15. septembar ostaje rok u kojem kineska aplikacija za razmenu kratkih video sadržaja TikTok mora da proda svoje poslovanje u SAD nekoj američkoj firmi ili će biti zabranjena.

“Videćemo šta će se dogoditi. Ili će prodati ili će biti zatvoreni“, rekao je Tramp i dodao da nema nameru da produži rok do 20. septembra.
Trampova objava usledila je nakon medijskih izveštaja da kineski vlasnik TikToka, kompanija BajtDens, želi da izbegne prodaju.

Bela kuća je početkom meseca dala BajtDensu rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD, uz obrazloženje da ta popularna aplikacija predstavlja pretnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbednost.

Pročitajte još:

Problem je nastao kada su se pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, iskomplikovali zbog donošenja nove regulative u Kini prema kojoj BajtDens sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

BajtDens je u međuvremenu podneo tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve „verodostojne dokaze“ u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbednost.

Ako pregovori uspeju, najverovatniji kupac će biti Majkrosoft koji je veoma zainteresovan za aplikaciju koja je izuzetno popularna u SAD i drugim zapadnim zemljama, prenosi CNN. TikTok je u prva tri meseca ove godine « skinut » 315 miliona puta, više nego ijedna druga aplikacija u istoriji.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)