Foto: EPA-EFE/GUSTAVO AMADOR

Predsednik Donald Tramp planira da potpiše izvršno naređenje koje treba da spreči da se migranati koji u SAD borave ilegalno nađu na spisku glasača na izborima za predstavnike saveznih država u američkom Kongresu, prenela je agencija Rojters.

Eskperti tvrde da je sa pravne tačke gledišta ovaj potez sumnjiv i da bi najverovatnije doneo korist Trampu i njegovoj stranci na izborima, eliminisanjem velikog dela populacije sa biračkih spiskova koju čine migranti, dodaje britanska agencija.

Demokrate i aktivisti za zaštitu prava migranata tvrde da formiranje biračkog spiska na kojem se nalaze i osobe koje nisu građani te zemlje obezbeđuje da lideri koji pobede zaista budu izabrani zastupnici svih koji zavise od javnih servisa, bez obzira na to da li imaju pravo glasa ili ne.

Viši zvaničnik Trampove administracije saopštio je da na ovaj način američki predsednik želi da obezbedi da pravo glasa imaju isključivo stanovnici SAD koji u zemlji borave legalno.

Međutim, ovaj potez sa sobom povlači velike pravne nedoumice. Osim toga, tu je i pitanje načina na koji će Trampova administracija doći do podataka o ilegalnim migrantima.

Na popisu stanovništva koji je u SAD sproveden ove godine nisu svi morali da se izjasne o tome da li su građani te zemlje, bilo legalni, bilo ilegalni.

U teoriji, ovo bi moglo da bude ostvareno na osnovu administrativnih podataka, kao što je, na primer, baza registarskih tablica, zajedno sa procenama o državljanstvu prikupljenim na osnovu anketa stanovništva.

Međutim, ti podaci nisu kompletni, dok demografi i aktivisti smatraju da oni nisu pouzdani, prenosi Rojters.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar