Foto: EPA/PHILIPPE WOJAZER

Većina Nemaca se nada pobedi Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD 3. novambra jer je posle četiri godine Donalda Trampa nemačko-američko prijateljstvo prilično narušeno, piše Dojče vele.

Prema navodima Petera Bajera, poslanika CDU u Bundestagu i koordinatora Savezne vlade za transatlantske odnose, kada je reč o najnižoj tački transatlantskih odnosa u vreme predsednika Donalda Trampa ne mora dugo da se razmišlja: bilo je to u avgustu 2018. kada je Tramp Evropljane označio neprijateljima.

„Tu je jednostavno pređena granica. To niko ne želi da čuje ni od koga, a pogotovo ne od američkog predsednika“, kaže Bajer u razgovoru za Dojče vele.

„Bili smo navikli da se stvari dogovaraju. S tim u vezi smo morali mnogo da učimo. Kao kad je Tramp najavio povlačenje američkih trupa iz Nemačke. To smo saznali iz članka u Volstrit žurnalu, a onda se nedelju dana o tome ćutalo. Ni reči“, rekao je Bajer.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Izgleda da je poremećen i lični odnos između Trampa i Merkel, trgovac nekretninama i fizičarka se razlikuju ne samo po stilu, on glasan, ona tiha, nego su i politički veoma udaljeni bilo kod zaštite klime, kod svetske trgovine, kod politike prema izbeglicama ili sada kod korona-krize, ocenjuje Dojče vele.

Smena u Beloj kući se verovatno retko kada tako jako priželjkivala u Berlinu kao sada.

To ne važi samo za političku klasu.

Pročitajte još:

Prema ispitivanju javnog mnjenja instituta Civej samo 13 odsto Nemaca žele drugi predsednički mandat Trampa.

Samo pristalice desno-populističke Alternative za Nemačku (AfD) većinom podržavaju Trampa, ali, pristalice AfD-a su manjina u Nemačkoj.

„Svaki razuman čovek se nada Bajdenovoj pobedi“, kaže Johanes Kindler (74) koji je doživeo zlatno doba nemačko-američkog prijateljstva.

On je bio savetnik u kancelarskoj kancelariji u vreme Regana, Buša i Klintona.

Ako bi Bajden postao predsednik, komunikacija s Vašingtonom bi se sigurno poboljšala, ali i on bi od Nemaca zahtevao da preuzmu više odgovornosti, na primer kada se radi o izdacima za odbranu:

„Zahtevi SAD prema Nemcima bili bi bar isto toliko veliki kao i za vreme Trampa“, kaže Kindler.

Tako misli i Franziska Brantner, portparolka Zelenih za evropsku politiku u Bundestagu.

„Konflikti u našem neposrednom susedstvu su evropski konflikti. I s predsednikom iz redova demokrata za to ćemo ubuduće biti sami odgovorni“, kaže Brantnerova u razgovoru za Dojče vele.

„Zato našu spoljnu politiku konačno moramo definisati evropski. Moramo u prvi plan staviti ono što je zajedničko evropsko, kako bismo uopšte mogli da delujemo kao Nemci i Evropljani. Tim pre, ako Tramp ostane“, istakla je ona.

A kada se radi o zaštiti klime – Brantnerova je potpuno za Bajdena.

Dok Tramp stalno dovodi u pitanje uticaj čoveka na promenu klime, njegov izazivač želi da SAD učini „klimatski neutralnim“ do 2050.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar