Donald Tramp Foto:JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia/Christian MONTERROSA / AFP / Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp danas je ismejao Niki Hejli, svoju rivalku unutar Republikanske partije za kandidaturu za predsedseničke izbore u novembru, zbog njenog indijskog porekla. 

Tramp je u objavi na društvenoj mreži „Truth Social“ više puta nazvao Hejli, ćerku imigranata iz Indije, “Nimbra“, prenosi AP. Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, rođena je u Bambergu u Južnoj Karolini kao Nimarata Niki Randava. Uvek je nosila svoje srednje ime, „Niki“, a prezime Hejli je uzela nakon udaje 1996. godine, prenosi Asošiejted pres.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Spencer Platt

Tramp, koji je i sam sin, unuk i dva puta muž imigranata, nazvao je Hejli „Nimbra“ tri puta u postu i ocenio da ona „nema ono što je potrebno“, piše AP. Napad se dogodio četiri dana pre izbora u Nju Hempširu, na kojima Hejli pokušava da se etablira kao jedina održiva Trampova alternativa u nadmetanju republikanaca za nominaciju 2024.

Trampova objava bila je eskalacija nedavnih napada u kojima je pominjao Hejlino ime, iako ga je pogrešno napisao „Nimrada“ i lažno tvrdio da ona ne ispunjava uslove za predsednika jer njeni roditelji nisu bili državljani SAD u trenutku njenog rođenja 1972. godine. Hejli je ocenila da poslednji Trampovi napadi predstavljaju dokaz da je ona pretnja njegovoj kandidaturi za treću uzastopnu nominaciju.

„Pustiću ljude da odluče šta je mislio ovim napadima. Ono što znamo je da je očigledno nesiguran, jer zna da nešto ne ide kako treba“, rekla je Hejli novinarima u Nju Hempširu na pitanje o Trampovim lažnim tvrdnjama da je njeno nasleđe diskvalifikuje iz trke za Belu kuću.

Pročitajte još...

Trampov fokus na Hejlino ime dolazi pošto su ekstremno desničarski onlajn forumi mesecima bili prepuni pominjanja njenog imena, zajedno sa rasističkim komentarima. Njeno ime i porodično poreklo su takođe postali tema levičara, od kojih su je neki nazvali licemerom jer je rekla da Amerika „nikada nije bila rasistička zemlja“ kada je i sama verovatno iskusila rasizam.

AP piše da Tramp ima dugu istoriju korišćenja rase, etničke pripadnosti i imigrantskog nasleđa kao “batine“. Godinama je pokušavao da plasira teoriju zavere da je prvi crni američki predsednik Barak Obama rođen u Keniji, a ne američki državljanin kako to zahteva Ustav, dodaje Asošiejted pres.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar