Donald i Melanija Tramp
Donald i Melanija Tramp, Foto: AP Photo/Alex Brandon

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je u Indiju, gde ga je na aerodromu u Ahmedabadu dočekao indijski premijer Narendra Modi. Dvojica lidera zagrlila su se čim je američki predsednik izašao iz aviona.

Dok je avion američkog predsednika sletao u Ahmedabad, u zapadnoj Indiji, u toku su bile poslednje pripreme za njegovu posetu bivšem vodji nezavisnosti Mohandasu Gandiju, na drugom po veličini stadionu u zemlji i put do čuvenog Tadž Mahala.

LIVE: President Trump and PM Modi speak in India

LIVE: President Trump and PM Modi speak in India

Posted by NBC News on Понедељак, 24. фебруар 2020.

Plesači u tradicionalnoj nošnji i bubnjari su raspoređeni duž crvenog tepiha prostrtog ispred predsednikovog aviona dok se Tramp pripremao za topao prijem koji mu je izmakao na mnogim  putovanjima, a na nekim je dočekan velikim protestima i hladnim rukovanjima svetskih vođa.

U Indiji on je dočekan i uz čvrst zagrljaj svog ideološkog istomišljenika indijskog premijera Narendre Modija.

Uoči Trampovog dolaska velike pripreme obavljene su u Ahmedabadu, ulice su čišćene, cveće zasađivano, stotine bilborda sa slikama predsednika i prve dame Melanije Tramp postavljeno je duž puteva. Očekuje se da će stotine hiljada ljudi u tom severozapadnom indijskom gradu dočekati Trampa duž puta koji vodi do velikog skupa na stadionu za kriket, prenosi Beta.

Kolona vozila sa Trampom će proći 22 kilometara puta do novoizgrađenog stadiona, a putem će ga pozdravljati pažljivo izabrane verne pristalice premijera Modija i radnici koji su članovi Modijeve Bharatija Džanata partije.

Desetine hiljada policajaca spremno je vodi računa o bezbednosti a novi zid podignut je ispred jednog nehigijenskog naselja, da bi ga sakrio od očiju predsednika SAD.

Trampove posete inostranstvu su obično bez mnogo obilaženja znamenitosti ali ovog puta će predsednik i prva dama Melanija Tramp posetiti Tadž Mahal.

Tramp će u utorak završiti svoju  posetu Indiji danom provedenim u glavnom gradu Nju Delhiju, uključujući i gala večerom i sastancima sa Modijem oko zaustavljenih trgovinskih pregovora izmedju dve zemlje.