Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Šokantne slike kolone vojnih kamiona u kojima su iz Bergama i Brese prenesena tela umrlih da budu sahranjena u drugom delu Italije, obišla su svet, a reč je o dva grada koja su su epicentar epidemije u Italiji, a u kojima su napravljene nepopravljive greške.

Zaraženih je osam hiljada na ukupno dva miliona stanovnika i odavde je jedna četvrtina ukupno zaraženih u Italiji i 30 odsto žrtava korona virusa.

Gradonačelnik Brese Emilio Del Bono optužio je “gazde fabrika” zato što se koronavirus najviše raširio u ovom području. On je još 7. marta zatražio da se uvede totalna blokada, ali su industrijalci insistirali da fabrike nastave da rade.

Jedna od fabrika u Bresi proizvodi medicinske maske, koje su deficitarna roba i dragocena u vreme epidemije korona virusa. Otkriveno je da je pola miliona maski, proizvedeno i vojnim avionom otpremljeno u Ameriku.

Vlasti tvrde da o ovom slučaju nisu bile obaveštene, ali još uvek ceo slučaj nije sasvim rasvetljen, odnosno kakva je uloga u svemu italijanske, a kakva američke vlade.

Takođe kontingent medicinskih maski, koje je jedan proizvođac pokušao da izveze u Južnu Afriku je zaustavljen.

“Kad sve bude gotovo, mi ćemo učiniti sve što je moguće da vlasnici fabrika plate punu cenu zla koje je uzrokovala njihova prljava savest”, rekao je De Bono.

Radnici koji su radili u zatvorenim fabričkim halama postali su žariste zaraze, a zatim su se vraćali kućama, i prenosili virus svojim ukućanima, komšijama i prijateljima.

Sada se fabrike zatvaraju, ali ne zato što su tako odlučili vlasnici, već su radnici stupili u štrajk ili su masovno otišli na bolovanje ili uzeli odmor.

U Blizini Bergama je i aerodrom veoma prometan za “low cost” avio saobraćaj koji je predugo ostao otvoren kada je epidemija već bila u jeku, pa je i to doprinelo širenju virusa u ovom delu Italije.

Ovaj deo Italije je ujedno i “najstariji”, to jest ljudi prosečno stariji nego u ostatku države, a to je grupa koja je u ovoj epidemiji najviše izložena riziku. Među zaraženima je osam hiljada na ukupno dva miliona stanovnika i odavde je jedna četvrtina ukupno zaraženih u Italiji i 30 odsto žrtava korona virusa.

Gradonačelnik Brese Emilio Del Bono optužio je “gazde fabrika” zato što se koronavirus najvise raširio u ovom podrucju. On je još 7. marta zatrazio je da se uvede totalna blokada, ali su industrijalci insistirali da fabrike nastave da rade.