Amerika vrucina leto toplo vreme
Vrućine u Americi Foto:Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Američka savezna država Kalifornija proglasila je vanredno stanje kako bi osigurala funkcioniranje elektroenergetskog sistema budući da su delove američkog jugozapada pogodile opasno visoke temperature.

PROČITAJTE JOŠ:

Upozorenje o prekomernoj vrućini izdato je za veći deo Arizone i Kalifornije kao i južna područja Nevade i Jute. Vlasti su poručile građanima da se drže podalje od sunca i da ostanu u klimatiziranim objektima, piše BBC.

U Nacionalnom parku izmerena 54 Celzijusova stepena

U Kaliforniji će temperature do nedelje iznositi između 37 i 43 Celzijusova stepena. Guverner Gavin Njusom rekao je da bi vanredno stanje, koje je na snazi ​​do nedelje, trebalo „smanjiti opterećenje energetske infrastrukture i povećati energetski kapacitet“.

Kompanija California ISO, koja drži većinu državne elektroenergetske mreže, zatražila je od građana da postave termostate na klima-uređajima na 25 stupeni (ili više) te da štede energiju i izbegavaju korištenje nepotrebnih svetla.

U kalifornijskom Nacionalnom parku Dolina smrti, često jednome od najtoplijih područja na svetu, u četvrtak su izmerena 54 Celzijusova stepena.

„Do određene temperature je u redu, poput 49 stepeni. Ali kada postane toplije, onda stvarno bude teško“, rekao je za Rojters Vilo Alford, koji vodi radnju mešovitom robom u selu Dolina smrti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar