Foto:TANJUG/ FOTO STA/ JANI HILCER/ SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Toplotni talas Lucifer, koji je tokom jučerašnjeg dana stigao u Srbiju, pogađa i ostale zemlje u našem regionu. Situacija je najkritičnija u Sloveniji, u kojoj su temperature koje prelaze 40 stepeni Celzijusa uzrokovale najrazornije požare u istoriji ove zemlje.

Požar je na području Krasa, koje se nalazi na severu zemlje, buknuo u sredu uveče.

Kako je vatra nastavila da se širi, u gašenju požara učestvovalo je 1.300 ljudi, uključujući oko hiljadu vatrogasaca, a situacija se smirila tek juče ujutru, iako vatra i dalje tinja. Prema poslednjim procenama, izgorelo je 1.000 hektara šumskog pokrivača.

Požar u Sloveniji Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Zbog opasnosti je evakuisano oko 200 stanovnika iz sela na Krasu. Situacija je bila najteža u opštini Doberdob, koja se nalazi tik uz slovenačko-italijansku granicu. Meštani ugroženih kraških sela pronašli su privremeni smeštaj u Opatjem Selu i pružena im je psihosocijalna pomoć i hrana.

Medicinska pomoć ukazana je petorici vatrogasaca koji su zbog gustog dima zadobili lakše opekotine i probleme sa disanjem.

Požar u Sloveniji Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

j službi Slovenije u pomoć su uskočile u pomoć i službe okolnih zemalja – šest vojnih cisterni za vodu i jedan helikopter iz Austrije, dok je Hrvatska poslala kanader i jedan helikopter Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva sa opremom.

Požar u Sloveniji Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Na teren su izašli i slovenački premijer Robert Golob, ministar odbrane Marjan Šarec i komandant civilne zaštite Srečko Šestan. Premijer Golob je rekao da je požar stavljen pod kontrolu i da nije zahvatio nijednu kuću.

Hrvatska u crvenom

Situacija nije bolja ni u susednoj Hrvatskoj, u kojoj je počeo drugi toplotni talas ove godine, a tim povodom su nadležne službe prvi put izdale crveno upozorenje za gotovo celu zemlju. Crveni meteo alarm se najavljuje za danas u riječkom području, a za subotu u celoj zemlji, kada se očekuje da temperature pređu 40 stepeni Celzijusa. U nedelju je crveno upozorenje na snazi za područje Jadrana, dok bi na kopnu temperature trebalo da budu niže. Ono od čega vlasti najviše strahuju jeste da bi ova država mogla da doživi slovenački scenario, jer postoji opasnost od požara, pogotovo duž Jadrana.

Pročitajte još:

Prema procenama hrvatskih meteorologa, temperature će postepeno padati od ponedeljka.

U BiH za vikend temperature dostižu vrhunac

Vrhunac toplotnog talasa u Bosni i Hercegovini očekuje se za vikend. U subotu će temperatura ići do 41 stepena, dok će u nedelju biti „hladnije“ za nekoliko stepeni. Zbog visokih temperatura, Iz Saveza sindikata Republike Srpske pozivaju poslodavce da radnike ne izlažu vrućinama. Naglašavaju da je posebno rizično boraviti na ovakvim temperaturama u periodu od 10 časova ujutru do 17 časova posle podne, i da bi stoga trebalo da se poštede rada svi koji poslove obavljaju na otvorenom prostoru.

Lucifer „pokosio“ Evropu

Na Balkan je toplotni talas Lucifer stigao sa Zapada, a prethodno je zahvatio skoro čitavi Stari kontinent. Požari u Francuskoj, Grčkoj, Portugalu, Španiji i Velikoj Britaniji su uništili hiljade hektara zemlje i naterali hiljade stanovnika i turista da se evakuišu. To je drugi toplotni talas koji je je zahvatio delove Evrope u poslednjih nekoliko nedelja.

„Crna Gora ima te toplotne talase poslednjih 20 godina“

Meteorolog televizije Vijesti Dušan Pavićević izjavio je da se očekuje da od danas, u narednih šest do sedam dana temperature u Crnoj Goi budu više od 39 stepeni, i naglasio da to nije neuobičajena pojava u ovoj primorskoj zemlji.

Plaže, putovanja bez pcr testa
Foto: LIUDMILA ERMOLENKO/Shutterstock

„Crna Gora neće biti najugroženija. Kod nas dugo traju dugo ti toplotni talasi poslednjih 20-ak godina. Ali, sve okolne države imaju višu izmerenu temperaturu nego što je Crna Gora ima“, rekao je Pavićević.

Ipak, tokom proteklih dana nekoliko intenzivnih požara gorelo je na teritoriji ove zemlje, najviše u delu Podgorice, Nikšića, Bara, Budve, Herceg Novog, Plužina, Pljevlja i Petnjice.

Makedonska vlada oslobodila trudnice i hronične bolesnike rada

Tokom jučerašnjeg dana, Lucifer je stigao i u susednu Severnu Makedoniju. Makedonska vlada uvela je narandžasti meteo alarm na nivou cele zemlje u periodu od 21. do 24. jula, i donela odluku kojom se od rada u ovom periodu oslobađaju trudnice i hronični bolesnici. Takođe se ne preporučuje izlazak na otvoreno u periodu od 11 do 17 časova, a savetuje se i da deca u vrtićima uopšte ne izlaze napolje.

BONUS VIDEO Dr Hitne pomoći Stiže Lucifer, “Neće mene” je najgori stav

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar