Foto: PP Photos/Shutterstock; David Huamani Bedoya/Shutterstock; Shutterstock

Belgija je u poslednje vreme zaplenila toliko kokaina da se sada suočava sa novim problemom: njene zalihe kokaina postaju meta kriminalaca koji žele da ih ukradu. Zajedno sa Holandijom, Belgija je među vodećim evropskim destinacijama za drogu koja dolazi iz Latinske Amerike. Uglavnom je reč o kokainu, čije su se zaplene u ovoj zemlji poslednjih meseci znatno povećale. Ali, dok Holandija ima mogućnost da spali kokain koji zapleni, Belgija to još ne radi, čime je posebno primamljiva kriminalcima.

„Zaplenili smo količine koje su bile deo proračunatog rizika za kriminalne organizacije. Ali količine koje danas zaplenimo su mnogo veće i prevazilaze deo tog rizika“, rekla je komesarka za droge Ine Van Vajmerš.

Foto:Shutterstock

U petak su dvojici lučkih radnika koji su radili u blizini zaplenjenog kontejnera kod Antverpena pretili nožem. Incident se dogodio tri nedelje nakon što je u Antverpenu presretnuto sedam teško naoružanih Holanđana, koji su planirali da povrate zaplenjeni tovar kokaina.

Poslednjih godina Belgija je doživela nagli porast nasilja koji je povezan sa drogom. Zemlja je postala ključna destinacija u globalnoj trgovini drogom, sa središtem oko Antverpena, druge najveće luke u Evropskoj uniji.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Najnoviji incidenti pokazali su belgijskim vlastima da narko-bande neće ustezati od brutalnog nasilja, ne bi li povratile kokain koji su zaplenili policajci ili carinici.

U 2022. godini u gradu se dogodila 81 pucnjava i eksplozija, a u prvih pet meseci ove godine još 25, uključujući i pucnjavu u kojoj je ubijen 11-godišnjak, navodno nećak jednog od glavnih dilera.

To je takođe dovelo i do borbe u političkom ringu, jer se postavlja pitanje gde leži odgovornost za kašnjenje u odlaganju zaplenjene droge.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Šef carine i akciza u belgijskom ministarstvu finansija Kristijan Vanderveren ocenio je da zaplenjena droga treba da bude spaljena što je pre moguće, po mogućnosti tog dana kad je zaplene.

„Holandija presreće drogu i odmah je spaljuje, mi trenutno nemamo tu opciju“, rekao je on.

Međutim, belgijska ministarka životne sredine, Zuhal Demir, kaže da ne postoji problem sa kapacitetom, već da nema dovoljno osoblja u saveznoj carinskoj upravi.

Zaplena kokaina u luci Antverpen Foto:Jonas Roosens / Zuma Press / Profimedia

Van Vajmerš je predstavila belgijskom Savetu za nacionalnu bezbednost plan za borbu protiv kriminala u vezi sa drogom. Rekla je da su u sve uključeni carina i radnici koji rukuju otpadnim materijalom kako bi se carini omogućio „brži put“ za spaljivanje droge. Caka je u tome što carina nije jedini izvor opasnog otpada, tvrdi Van Vimerš, a zapleniti kokain je „teško predvideti“.

Postoje i bezbednosni problemi za carinike tokom perioda od zaplene i skladištenja droge, do njenog transporta do spalionice. Nakon što su carinici zaplenili kokain, odgovorni su za čuvanje tog tovara, potvrdila je za Politiko federalna policija. Policija pomaže u transportu.

Zaplena kokaina u luci Antverpen Foto:JONAS ROOSENS / AFP / Profimedia

„Očekujemo da će biti više budžeta za obezbeđenje transporta i za psihološku podršku carinicima“, rekao je Johan Lipens, sindikalni predstavnik Kristan-demokratske ACV ranije ovog meseca, pre dva nedavna incidenta.

U međuvremenu, količina droge koju su zaplenile belgijske vlasti nastavlja da raste, piše Politiko.

Pročitajte još...

U Antverpenu je 2022. godine zaplenjeno 110 tona kokaina, što je rekord koji će izgleda biti oboren ove godine, a Vanderveren je u svom radio intervjuu otkrio da je 40 tona zaplenjeno samo u jednom mesecu. Prošlog petka belgijska carina je saopštila da je zaplenila 7,5 tona kokaina u jednoj pošiljci, sakrivenoj ispod kutija banana.

U holandskoj luci Roterdam, još jednom saobraćajnom čvorištu na evropskom kontinentu, zaplenjeno je 52,5 tona kokaina 2022. godine, a godinu ranije oko 70 tona.

Gradonačelnik Antverpena Bart De Vever smatra da je Antverpen privlačan narko-kartelima zbog lokacije – povezan je sa Severnim morem, nalazi se samo 40 minuta vožnje od Brisela i blizu je nekih od najvećih nemačkih industrijskih centara.