Foto: Shutterstock/Ascannio

Izvršni direktor TikToka Šou Ci Čeva saopštio je danas američkom Kongresu da popularna video aplikacija u kineskom vlasništvu, sa više od 150 miliona korisnika u SAD, nikada nije, niti bi delila njihove podatke sa vlastima u Pekingu.

„TikTok nikada nije podelio, niti primio zahtev za deljenje podataka o američkim korisnicima sa kineskom vladom, niti bi ispunio takav zahtev da je ikada podnet“, naglasio je Šou u pisanoj izjavi upućenoj pred Odborom Predstavničkog doma za energetiku i trgovinu prenosi Rojters.

On je dodao da TikTok-ova matična kompanija “Bajt Dens” nije u vlasništvu niti pod kontrolom bilo koje vlade ili državnog subjekta.

Prema njegovom svedočenju 60 odsto Bajt Densa je u vlasništvu najpoznatijih investicionih fondova Sekvoja Kapital, Blekrok, DŽeneral Atlantik, oko 20 odsto poseduju osnivači kompanije, dok je 20 pod kontrolom njenih zaposlenih „uključujući hiljade Amerikanaca“.

„Zabrane su prikladne samo kada nema alternative. Ali mi imamo alternativu“, poručio je Šou američkom Kongresu.

TikTok Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer

TikTok se suočava se sa sve većim pritiskom administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena i Kongresa, što podrazumeva i pozive nekih poslanika da se aplikacija zabrani jer bi navodno mogla da prosledi podatke američkih korisnika vladi u Pekingu.

Prošle nedelje, TikTok je saopštio da je Bajdenova administracija zahtevala da njeni kineski vlasnici odustanu od svog udela u aplikaciji ili bi mogli da se suoče sa zabranom u SAD.

TikTok je saopštio da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara na ono što naziva temeljnim naporima za bezbednost podataka pod nazivom „Projekat Teksas“ i pokušao je da ubedi kongresmene i Bajdenovu administraciju da podrže plan.

Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), uticajno telo za nacionalnu bezbednost, jednoglasno je preporučio 2020. da se Bajt Dens odrekne vlasništava TikToka.

PROČITAJTE JOŠ:

Pod pritiskom tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, kompanija je krajem 2020. godine neuspešno pokušala da finalizuje dogovor sa Volmartom i Oraklom o prebacivanju američke imovine TikToka u novi entitet, a tadašnji pokušaj administracije SAD da zabrani aplikaciju je bio nuspešan pred sudom.

TikTok je u ponedeljak saopštio da više od 150 miliona ljudi u SAD koristi TikTok na mesečnom nivou, što je povećanje u odnosu na 2020. kada je 100 miliona Amerikanaca koristilo aplikaciju.

BONUS VIDEO: Zabrana TikTok-a u Americi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare