Ruski desantni brod prolazi kroz Bosfor i Dardanele Foto: REUTERS/Yoruk Isik

U Sredozemnom moru danima se odigrava veoma osetljivo američko-rusko manevrisanje – prenose svetski mediji tekst iz italijanskog lista „Il Đornale“.

S jedne strane, ruska ratna flota pokušava da izvrši pritisak na brodove NATO-a da bi ih poterala prema Jonskom moru, a sa druge strane SAD nastavljaju da šalju bombardere B-52 nad Evropu da stanje prate odozgo.

Najnoviji satelitski snimak pokazuje šta se dešava u italijanskim vodama Jonskog mora, blizu obale Kalabrije: „Izazov između američkog nosača aviona ‘Truman’ i ruskog razarača ‘Kulakov … izgleda kao partija šaha: jedan čeka potez drugog“ – piše list.

Nosač „Truman“ predvodi NATO na Mediteranu, a drugi italijanski list, „Republika“ (La Repubblica), prenosi da taj brod nosi lovce-bombardere „F-18 Hornet“ koji ​​u Crnom i Baltičkom moru „vežbaju“ za eventualno pružanje pomoći zemljama koje su bliže ratu u Ukrajini.

Ruski razarač „Kulakov“, iz sovjetske ere, potpuno je modernizovan 2010. godine: poznavaoci kažu da je opremljen i krstarećim raketama „Kalibr“, istim oružjem kojim su Rusi gađali područja Ukrajine.

Taj brod je u pokretu zajedno s velikom ruskom krstaricom „Varjag“ koja može da istovremeno gađa više ciljeva i zato je nazivaju „ubica nosača aviona“.

„Varjag“ je po veličini treća krstarica klase „Slava“, s navođenim raketama, izgrađena za sovjetsku mornaricu, a sada služi ruskoj Ratnoj mornarici.

Taj brod je od februara u italijanskim vodama, kao deo koncentracije snaga ruske Ratne mornarice koja nikada ranije nije viđena: krstarice, lovački avioni, fregate i podmornice, od kojih je jedna verovatno na nuklearni pogon. Svi brodovi su opremljeni i ruskim krstarećim raketama „Kalibr“.

Tolika koncentracija ruskih brodova na Sredozemlju posledica je namere Moskve da kontroliše kretanje NATO-a, a drugi da interveniše kako bi sprečio ulazak protivničkih brodova u Crno more.

Američki nosač „Truman“, osmi iz klase „Nimic“ u Ratnoj mornarici SAD, čeka kao obezbeđenje za bombardere „B-52“ koji lete iznad oblasti u kojima se nalaze ruske posade.

U sadašnjoj situaciji ruski „Varjag“ i „Kulakov“ prate „Trumana“ u Jonskom moru. Ali, za Moskvu to manevrisanje nije jednostavno jer dug boravak na moru stvara probleme njenoj floti koja nije uspela da stigne do Krima radi snabdevanja, jer Turska sprečava prolazak vojnih brodova kroz moreuz Bosfor.

Izgleda da i Pentagon preispituje svoje prioritete: „Truman“ je bio iznenađen ukrajinskom krizom jer je pred njen početak bio na zadatku u vodama Persijskog zaliva, te je dobio naređenje da stane, a kasnije da otplovi u Sredozemlje gde mu se pridružilo nekoliko krstarica.

Bonus video: Rusi i ukrajinski tenkovi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar