Foto:Printscreen/Facebook/Andrija Stanic Pv

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju saopštilo je u utorak da proverava da li je na sinoćnjem skupu ispred zgrade policije u Pljevljima, održanom u znak protesta zbog imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika lokalnog Centra bezbednosti, počinjeno krivično delo raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. Komentarišući skup u Pljevljima i reakciju dela javnosti na vest o imenovanju Đurđevića, portpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao je da “ulica neće postavljati načelnike centara bezbednosti u Crnoj Gori”.

Iz ODT Bijelo Polje saopšteno je Vijestima da je to tužilaštvo “upoznato o navedenom događaju i da je dežurni tužilac u komunikaciji sa CB Pljevlja koji preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti, te da će se po pribavljanju dokaza i potrebnih obaveštenja ovo tužilaštvo izjasniti da li u radnjama nekog lica ima elemenata krivičnog dela iz nadležnosti ovog tužilaštva“.

Lokalni mediji javili su da se grupa mladića u ponedeljak veče okupila ispred zgrade policije u Pljevljima, oštro negodujući zbog izbora. Đurđevića za načelnika lokalnog Centra bezbjednosti, uz pesmu “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Dok okupljeni tvrde da Đurđević nije dostojan funkcije jer je nezakonito postupao prema građanima koji su prošle godine protestovali zbog zakona o slobodi veroispovijesti, opozicija smatra da je reč isključivo o verskoj i nacionalnoj pozadini i traže procesuiranje odgovornih.

Imenovanje Đurđevića osudili su i opštinski odbori Nove srpske demokratije, Demokrata, Narodne demokratske partije i Pokreta za Pljevlja, koji su poručili da je njegovo imenovanje za načelnika CB Pljevlja direktna uvreda za veliki deo građana Pljevalja i časnih pojedinaca.

Iz tih partija zatražili su od premijera Zdravka Krivokapića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i čelnika policije da povuku odluku o imenovanju Đurđevića.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, koji je snimak okupljanja podelio na Tviteru, upitao je “ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam šta je”.

“Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh”, napisao je Fejzić i upitao “gde je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate?”

On je zaključio da “najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka” pripadnicima Islamske veroispovijesti.

Komentarišući skup u Pljevljima i reakciju dela javnosti na vest o imenovanju Đurđevića, portpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao je da “ulica neće postavljati načelnike centara bezbednosti u Crnoj Gori”.

Abazović je rekao da je “potrebno izvršiti proveru o čemu se radi, te koji su motivi takve reakcije javnosti i jesu li u pitanju profesionalne ili lične reference“, navodeći da su lične „manje važne”.

„Nećemo moći da funkcionišemo ako će određena politička opcija, kojoj se ne sviđaju neka imenovanja, organizovati proteste“, rekao je Abazović, koji je osudio “šovinističke i nacionalističke poruke koje su se čule od manje grupe ljudi”

On je ocenio da “to ne doprinosi miru i suživotu“ i poručio da “građani svakako imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo”, ali da je “neprihvatljivo ako je ono motivisano verskim ili političkim opredeljenjem”.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Zoran Brđanin, saopštio je da je spreman da razmotri svaki svoji odluku, pa i onu oko rasporedjivanja novog načelnika CB Pljevlja, ali “samo ako postoje valjani dokazi koji bi ga naveli na to”.

Uprava policije nije se zvanično oglašavala povodom sinoćnjeg protesta ispred zgrade Centra bezbednosti u Pljevljima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar