Britansko-francuske tenzije u Lamanšu Foto:Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Britanija je uputila dva mornarička patrolna čamca kod britanskog ostrva Džerzi u Lamanšu, nakon što je Francuska najavila mogućnost da bi mogla da prekine isporuku električne energije ostrvu ako njenim ribarima ne bude odobren puni pristup britanskim vodama.

Premijer Boris Džonson obećao je „nepokolebljivu podršku“ ostrvu nakon što je razgovarao sa zvaničnicima Džerzija o mogućnosti francuske blokade.

Džonson je naglasio hitnu potrebu za deeskalacijom tenzija, rekao je njegov portparol, dodajući da kao meru predostrožnosti Britanija šalje dva patrolna broda da nadgledaju situaciju.

Ranije je francuski ministar za mora Anik Žirardin rekla da je bila „zgađena“ kada je čula da je Džerzi izdao 41 dozvolu sa jednostrano nametnutim uslovima, uključujući vreme koje francuski ribarski brodovi mogu da provedu u tim vodama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona je podsetila da u sporazumu o Bregzitu postoje mere odmazde i da su oni spremni da ih upotrebe.

„Što se tiče Džerzija, podsećam vas na isporuku električne energije duž podvodnih kablova. Iako je to za žaljenje spremni smo to učiniti“, rekla je ona, govoreći o prekidu isporuke struje.

Sa 108.000 stanovnika, Džerzi uvozi 95 odsto električne energije iz Francuske, a dizel generatori i gasne turbine pružaju rezervu.

Ovo ostrvo nalazi se 23 kilometara od severne francuske obale i 140 kilometara južno od britanske.

Ministar za spoljne odnose Džerzija Jan Gorst rekao je da ovo ostrvo izdaje dozvole u skladu sa odredbama sporazuma o odnosima nakon Bregzita, a da oni predviđaju da svaka nova dozvola zavisi od vremena koje je brod proveo u tim vodama pre Bregzita.

„Mi ulazimo u novu eru i potrebno je vreme da se svi prilagode“, rekao je on

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar