Sicilja, leto, vrućina, temperatura
Foto: EPA-EFE/Igor Petyx

Grad Floridija u provinciji Sirakuza na Siciliji danas je oborio rekord Atine iz 1977. godine nakon što je u tom delu Italije izmereno čak 48,8 stepeni Celzijusa. Italijanski Coriere dela Sera piše da se radi o rekordu na kome niko ne zavidi - 48,8 stepeni.

To je najviša temperatura ikada zabeležena u Evropi, a izmerena je agrometeorološkim informacijskim sistemom regije Sicilije danas u 14 sati u Floridiji.

Floridija i unutrašnjost Sirakuze nalaze se u posebnoj konformaciji koja podiže temperature na vrlo visoke nivoe. Ustvari, nekoliko desetina kilometara dalje, stub žive je 10-12 stepeni niži. Međutim, temperature su također vrlo visoke u zaleđu Sardinije.

Konkretno, Sicilija, ali cela centralna i južna Italija, a delomično i severna, pod uticajem je vrelog saharskog vazduha koji je doveo do skoka temperatura na nivoe koji nikada pre nisu zabeleženi. Prethodni rekord od 48,5 zabeležen na Siciliji 20. augusta 1999. nikada nije formalizovan. Takođe u oblasti Sirakuze u utorak je bilo 47 stepeni.

Današnji rekord Floridije još uvek je neslužben jer ga moraju pregledati i odobriti stručnjaci Svetske meteorološke organizacije koji, zahvaljujući Državnom univerzitetu Arizona, kreiraju službenu listu ekstremnih svetskih vremenskih događaja.

Intenzivni toplotni talas nastavlja da prži Mediteran i severnu Afriku. Vruće i suvo vrijeme odigralo je veliku ulogu u stvaranju uslova za razorne požare u Turskoj i Grčkoj.

BONUS VIDEO: Požar na Eviji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare