Foto: Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren,File

Svet je danas obišla vest da je Bil Gejts stariji, otac jednog od najbogatijih ljudi na svetu, preminuo u 95. godini.

Pročitajte još:

Vilijam Henri Gejts 1994. imao je 69 godina i planirao je da se konačno penzioniše posle decenija provedenih u advokaturi, kada je jedne jesenje večeri pošao u bioskop sa sinom Bilom i njegovom suprugom Melindom. Dok su stajali u redu, Bil mu je rekao da je zatrpan molbama za humanitarnu pomoć, ali da je toliko zauzet Majkrosftom da ne stiže da odgovori na pisma.

Bil Gejts mlađi tada je već osnovao Majkrosoft i radio na njegovom čelu, a tata Bil je predložio da on pregleda molbe i eventualno, ako se njegov sin sa tim složi, pošalje nekoliko čekova. Bil mlađi se složio.

Stariji Gejts je potom pronašao desetine kartonskih kutija, svaka prepuna nebrojeno molbi za pomoć, puna srceparajućih priča onih kojima je ta pomoć neophodna. Nedelju dana kasnije, Bil Gejts mlađi odvojio je sto miliona dolara i pokrenuo fondaciju prvobitno nazvanu Vilijam H. Gejts.

Njegov otac, Bil Gejts stariji, sedeći za kuhinjskim stolom napisao je prvi ček: 80.000 dolara za lokalnu organizaciju koja pruža pomoć obolelima od raka.

Dok se narednih 13 godina od ispisivanja prvog čeka sin bavio Majkrosoftom, gradeći imperiju, otac je upravljao fondacijom; konsultovao se sa stručnjacima za filantropiju, slao je svom sinu spiskove predloženih donacija, pisao čekove i oblikovao najvažnije ciljeve fondacije – unapređenje zdravlja, obrazovanja i borbu protiv siromaštva u Americi i zemljama trećeg sveta.

Jedan njegov saradnik govorio je da je Bil Gejts stariji „savest porodice Gejts„.

Bil Gejts mlađi i njegova supruga Melinda su 2000. godine spojili tri porodične fondacije i donirali 85 miliona dolara u deonicama – tako je nastala naslednica, Fondacija Bil i Melinda Gejts. Stariji Gejts je upravljao i njome jednako kao Bil i Melinda, a moderna fondacija kakvu danas znamo samo je začeta onim prvim čekom koji je stariji Gejts napisao u kuhinji 1994. godine.

Stariji Gejts je prvi preusmerio novac u sredstva za iskorenjivanje dečije paralize, ulagao u kanale za borbu protiv visoke smrtnosti novorođenčadi i porodilja, gradio škole, podsticao poljoprivrednu revoluciju u Africi i investirao u tehnologiju koja je pomogla osiromašenim porodicama u ruralnom svetu da normalno žive.

Fondacija je, vođena njegovom rukom, donirala stotine miliona dolara za pronalazak vakcine za AIDS.

Foto: AP Photo/Cheryl Hatch,File

Njegovi saradnici govorili su da nije mislio da mu to što ima ček na milion dolara daje pravo da se meša u stvari koje ne zna i da je on u fondaciji učvrstio princip da se slučaju stručnjaci, oni sa više iskustva i znanja.

Njujork tajms piše da je stariji Gejts bio zauzet čovek i da je odgajanje dve ćerke i sina, Bila, uglavnom prepuštao svojoj supruzi Meri. Bil je u jednom trenutku počeo da pokazuje neverovatnu tvrdoglavost – opirao se majčinim vaspitnim metodama i nikako nije mogla da ga ubedi da sredi sobu, prestane da grize olovke ili sedne za sto na vreme kada se ruča.

Njihovi sukobi i časrke planuli su jedne večeri kada je Bil užasno vikao na svoju majku, a otac, stariji Bil – prema je bio miran čovek – i sam doživeo izliv besa. Kako je pisao Volstrit džurnal posle razgovora sa mlađim Gejtsom koji se prisetio svojih tinejdžerskih dana, otac mu je prosuo u lice čašu vode.

Mladog Bila odveli su terapeutu koji ih je savetovao da popuste s disciplinom i ubrzo su sina poslali u Lejksajd, privatnu školu u Sijetlu gde je Bil imao pristup kompjuterima maltene neprestano. Tamo je upoznao Pola Alena, čarobnjaka za kompjutere.

Kada je Bil odlučio da napusti Harvard i ode sa Alenom u Albukerki gde će njih dvojica kasnije pokrenuti Majkrosoft, roditelji su se zgranuli. Ipak, Majkrosoft je izrastao u najveću softversku kompaniju na svetu i Gejts i Alen postali su milijarderi još 1986. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Froschauer, File

#related-news_0

Kasnije, 2005. godine, stariji Gejts rekao je: „Nikada nisam ni sanjao da će svadljivi dečak koji je odrastao u mojoj kući, koga sam hranio i koji nosi moje ime, biti moj poslodavac.“

Kada je mlađi Gejts odlučio da se povuče sa čela Majkrosofta kako bi mogao da se više posveti fondaciji, uloga njegovog oca koji se svakodnevno bavio fondacijom počela je da se smanjuje. Prvi put u životu, otac i sin radili su zajedno. Obojica su bili tvrdoglavi i snažne volje, ali nije se dovodilo u pitanje ko je gazda.

Otac je bio maltene za glavu viši od svog sina, daleko druželjubiviji, ali jednako britkog uma.

U svojoj knjizi izdatoj 2009. godine, stariji Gejts napisao je: „Oni koji tvrde da imaju pravo da bogatstvo koje su stekli prenesu na svoje, a da ne vrate ni centa američkom sistemu pokazuju šokantan nedostatak poštovanja prema istom sistemu koji im je pomogao da se obogate.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)