Foto: EPA-EFE/STRINGER

Nadžia je bila kod kuće sa svoja tri sina i ćerkom u malom selu na severu Avganistana kada su im talibanski borci pokucali na vrata, piše CNN. Nadžijina ćerka Maniža (25) znala je da dolaze - majka joj je rekla da su isto radili i prethodna tri dana, zahtevajući da skuva hranu za 15 boraca.

PROČITAJTE JOŠ:

„Majka im je rekla: ‘Siromašna sam, kako mogu da vam kuvam?’, a talibani su počeli da je tuku. Moja majka se srušila kada su počeli da je udaraju puškom“, rekla je Maniža.

Maniža je rekla da je vikala na borce da prestanu. Zastali su na trenutak pre nego što su bacili granatu u susednu sobu i pobegli dok se plamen širio. Majka četvoro dece je preminula od premlaćivanja.

Smrtonosni napad se dogodio 12. jula na Nadžijinu kuću u provinciji Fariab. To je bio jeziv prizkaz pretnje sa kojom se žene suočavaju pod vladavinom talibana. CNN u svom tekstu koristi pseudonime za Nadžiju i njenu ćerku Manižu kako bi zaštitili njihove identiteta iz bezbednosnih razloga.

Brzina kojom su talibani osvojili Avganistan je šokirala mnoge. Neke žene su rekli da nemaju vremena da kupe burku kako bi bile u skladu sa talibanskim pravilima. Avganistanskim ženama je najteže u ovoj situaciji jer gube gotovo sva prava koja su sticale prethodnih 20 godina – pravo na rad, na učenje, na kretanje i miran život – i strahuju da im se to nikada neće vratiti.

Duboko nepoverenje

Kada su talibani poslednji put vladali Avganistanom između 1996. i 2001. godine, zatvorili su ženske škole i zabranili su ženama da rade.

Nakon invazije SAD 2001. godine, ograničenja za žene su ublažena, pa čak i dok je rat besneo, lokalna posvećenost poboljšanju ženskih prava, podržana je od strane međunarodnih grupa i donatora. To je dovelo do stvaranja nove pravne zaštite. Zakon o eliminaciji nasilja nad ženama 2009. godine kriminalizovao je silovanje, zlostavljanje i prisilan brak, a učinio nezakonitim sprečavanje žena i devojaka da studiraju i da rade.

Ovog puta, talibani obećavaju da će formirati „avtanistanku inkluzivnu islamsku državu“, iako nije jasno u kom obliku će to biti i dali će novo rukovodstvo uključivati žene.

Farzana Kočai, koja je bila poslanica u avganistanskom parlamentu kaže da ne zna šta sledi.

„Nije bilo jasne najave o obliku vlade u budućnosti – imamo li parlament u budućnoj vladi ili ne“, rekla je ona.

Zabrinuta je za svoje buduće slobode kao žena.

„Ovo je nešto što me više brine“, rekla je.

„Svaka žena razmišlja o ovome. Mi samo pokušavamo da imamo trag… da li će ženama biti dozvoljeno da rade, da se zaposle ili ne?“

Portparol talibana Suhail Šahen rekao je da će pod vladavinom talibana devojčicama biti dozvoljeno da uče.

„Škole će biti otvorene, devojčice i žene će iću u školu, kao nastavnice i kao učenici“, rekao je on.

U julu je Nezavisa komicija za ljudska prava u Avganistanu saopštila da je u područjima pod kontrolom talibana ženama naređeno da ne posećuju zdravstvene ustanove bez muškog staratelja. TV je zabranjen, nastavnici i učenici su dobili upustva da nose turbane i da puštaju bradu.

Naučnici, vladini zvaničnici, novinari, aktivisti za ljudska prava i žene su postali žrtve ciljanih ubistava, saopštila je komisija. Jedna od njih je bila i Mina Kairi (23) koja je ubijena u eksploziji autombila u junu.

Njn otac, Mohamad Harif Kairi, koji je takođe izgubio ženu i još jednu ćerku eksploziji, rekao je da je mlada novinarka mesecima dobijala pretnje smrću.

Kada su talibani poslednji put kontrolisali Avgansitan, žene koje nisu poštovale naređenja su pretučene.

Skočile cene burki

Cene burki su skočile čak deset puta u Kabulu. Neki nisu stigli na pijace pre nego što su se zatvorile u nedelju, pošto su vlasnici požurili da se vrate kućama. Mnoge žene su tako ostale bez burki koje će morati da nose tokom talibanske vladavine. Jedna žena je rekla da je u nedelju provela sate u banci pokušavajući da podigne što više novca za svoju porodicu na narednim danima.

„To je bilo neočekivano, niko se nije nadao da će se to desiti tako brzo. Moral je slab. Vojska je sama predala Kabul talibanima“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram