Foto: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP / Profimedia

Žestoki sukobi vode se od četvrtka uveče u blizini avganistanske pokrajine Pandžšir, trenutno jedinog dela zemlje koji odoleva napadima talibana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pandžšir je planinsko, nepristupačno područje severno od glavnog grada Kabula i predstavlja poslednju liniju odbrane od talibana. Nosi epitet „žestoke pokrajine“ koja je godinama unazad zadavala glavobolju talibanima koji još uvek nisu uspeli da je osvoje.

Sporadične borbe između talibanskih pobunjenika i Nacionalnog fronta otpora traju dve nedelje, otkako je Kabul pao pod vlast talibana. Sada su svi resursi pobunjenika usmereni na Pandžšir, koji prema procenama neće moći još dugo da odoleva konstantim napadima.

„Oni koriste svu moć da da uđu u pokrajinu, ali borba će se nastaviti“, rekao je izvor iz Avganistana za CNN.

Portparol Nacionalog fronta otpora Fahim Dašti poslao je medijima audio poruku u kojoj tvrdi da su talibani izgubili 40 odsto snaga u pokušaju da uđu u Pandžšir. Pobunjenici su ostali i bez opreme i naoružanja, koji su uništeni tokom borbe.

Dok Pandžšir ulaže sve moguće napore da odbije napade, talibani pozivaju zvaničnike da se predaju i na taj način izbegnu bitku koja može imati teške posledice.

Foto: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP / Profimedia

Pandžšir – borbena pokrajina koja nije dopustila okupaciju

Brdoviti predeo je već duži vremenski period epicentar avganistanskog gerilskog rata i do sada je uspevao da odoli okupaciji – od vojske Velike Britanije do snaga Sovjetskog saveza i talibana. Lokalna vojska ima veliku prednost u odnosu na osvajače zbog terena koji je brdovit i nepristupačan, a poznat samo ljudima koji su u njemu odrasli.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sovjetski Savez je osamdesetih godina prošlog veka kontrolisao veći deo Avganistana, ali je i tada Padžšir bio slobodna zona.

Grupa boraca predvođena Ahmadom Masoudom sprovodila je ofanzivu protiv talibana, sve operativci Al Kaide nisu eliminisali Masouda, ali se njegov sin zakleo da će držati talibane dalje od nasleđa svog oca. On je obećanje održao i sada predvodi lokalne snage otpora, koje ne dozvoljavaju pobunjenicima da uđu u pokrajinu.

„Talibani se nisu promenili i još uvek pokušavaju da ostvare dominaciju u celoj zemlji“, rekao je Masoud za CNN.

„Mi se odupiremo dominaciji, netoleranciji i ugnjetavanju koje donosi jedna politička sila, koju većina stanovništa ne podržava“, poručuje vođa pokreta otpora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar