Foto: EPA-EFE/Ministry for the Propagation of Virtue and the Prevention of Vic

Talibani spaljuju muzičke instrumente u Avganistanu, tvrdeći da muzika "izaziva moralnu korupciju".

Hiljade dolara vredni instrumenti uništeni su u subotu u zapadnoj provinciji Herat, piše BBC.

Od kako su preuzeli vlast 2021, talibani su uveli brojne restrikcije, uključujući i sviranje muzike u javnosti.

Ahmad Sarmast, osnivač avganistanskog Nacionalnog muzičkog instituta, akciju talibana označio je „kulturni genocid i muzički vandalizam“.

„Ljudima Avganistana je zabranjena umetnička sloboda… Spaljivanje muzičkih instrumenata u Heratu je samo mali primer kulturnog genocida koji se dešava u Avganistanu pod vođstvom talibana“, kazao je Sarmast, koji živi u Portugalu.

Među instrumentima koje je progutala vatra su gitara, harmonijum i tabla, vrsta bubnja, kao i pojačala i zvučnici, prema fotografijama na internetu. Mnogi od njih su zaplenjeni iz svadbenih dvorana u gradu.

Zvaničnik talibanskog Ministarstva za poroke i moral kazao je da sviranje muzike može „da izazove da mladi zastrane“.

Sličnu lomaču za instrumente talibani su napravili 19. jula. Vlada Avganistana postavila je fotografije vatre na Tviter, ali nije precizirala u kom delu zemlje se to desilo.

Sve vrste muzike bile su zabranjene, od drutšvenih okupljanja, TV-a i radija, kada su talibani bili na vlasti u Avganistanu od sredine devedesetih do 2001.

U dve decenije koje su usledile, cvetala je muzička scena, ali povratak talibana u avgustu 2021, primorao je mnoge muzičare da napustde zemlju. Pevači i muzičari koji su još u zemlji, prema izveštajima, na meti su prebijanja i diskriminacije.

U prethodne dve godine, talibani su uveli oštre restrikcije, prema njihovom strogom tumačenju islamskog zakona.

Žene su podnele najveći teret ovih oštrih mera.

Talibani su propisali da treba da budu obučene tako da im se vide samo oči, i moraju da budu u pratnji muškog rođaka ako putuju više od 72 kilometra.

Tinejdžerkama i uopšte ženama je takođe zabranjeno da idu u školu i na univerzitete, ali i da uđu u teretane i parkove.

Prošle sedmice su svi frizerski i kozmetički saloni širom zemlje dobili naređenje da se zatvore, pošto su ih talibani proglasili neislamskim.

BONUS VIDEO: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar