samoubilački napad u avganistanu
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Talibani su danas pozvali američke vlasti da poštuju sporazum potpisan u Dohi koji podrazumeva potpuno povlačenje američkih vojnika iz Avganistana do maja, dok nova administracija SAD trenutno preispituje tu odluku.

Pročitajte još:

U pismu sa 11 tačaka talibani navode da su za primenu sporazuma koji su sa američkim vlastima potpisali u februaru 2020. u Dohi. Taj sporazum je omogućio mirovne pregovore između avganistanskih vlasti i talibanskih pobunjenika.

„Pozivamo američku stranu da ostane posvećena potpunoj primeni sporazuma. Odgovornost i interes svih je da zaustavimo rat, a primena sporazuma iz Dohe je najbolji način da se to postigne“, naveo je talibanski zvaničnik Abdul Gani Baradar u otvorenom pismu.

Prema sporazumu iz Dohe, strani vojnici trebalo bi da napuste Avganistan do 1. maja.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Međutim, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je u ponedeljak da će  NATO napustiti Avganistan kada za to bude vreme, bez opasnosti da bude oslabljen ostvareni napredak.

„U Avganistanu ima još puno problema… Odluka o napuštanju zemlje doneće se kolektivno, kada za to bude vreme“, rekao je Stoletenberg pred dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a koji je zakazan za sredu.

Novi šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je nedavno da će na sastanku potvrditi posvećenost SAD Alijansi i da će saveznicima obećati da nijedna odluka neće biti doneta bez konsultacija sa NATO-om.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar