Foto: EPA-EFE/STRINGER

Talibani će dozvoliti devojčicama širom Avganistana da se vrate u nastavni proces u srednjim školama, saopštio je zvaničnik za obrazovanje u četvrtak, nakon višemesečne neizvesnosti. Devojčice će se ipak školovati u posebnim uslovima.

„Sve škole će se otvoriti za dečake i devojčice“, izjavio je Aziz Ahmad Rajan, potparol ministarstva obrazovanja.

„Ima, međutim, nekih uslova za devojčice“, kazao je on, dodajući da će se učenice odvojeno školovati od učenika i imaće samo nastavnice.

Ipak, u nekim ruralnim regijama u kojima je manjak nastavnica, biće dopušteno starijim nastavnicima da predaju devojčicama.

„Nema škole koja će biti zatvorena u ovoj godini. Ukoliko se neka škola zatvori, odgovornost ministarstva obrazovanja je da je otvori“, dodao je Rajan.

Omogućavanje školovanja devojčicama i ženama jedan je od ključnih zahteva međunarodne zajednice talibanima od kada su svrgnuli vladu koja je uživala zapadnu podršku u avgustu prošle godine.

Većina zemalja do sada je odbijala da zvanično prizna talibane, u jeku briga zbog njihovog tretmana devojčica i žena i navoda o kršenjima ljudskih prava bivših vojnika i zvaničnika svrgnute  administracije.

Talibani su obećali da će istražiti navodna zlostavljanja i tvrde da se neće svetiti bivšim neprijateljima.

***

BONUS VIDEO: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar