Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Dve osobe su se udavile na plaži u severnom Peruu, saopštile su lokalne vlasti, nakon što su zabeleženi neobično visoki talasi u nekoliko priobalnih oblasti posle subotnje erupcije podvodnog vulkana u Tongi. Australija i Novi Zeland poslali su avione za nadzor kako bi procenili štetu na Tongi.

PROČITAJTE JOŠ:

Tragedija se dogodila u subotu na plaži koja se nalazi u regionu Lambajeke, navodi se u saopštenju peruanskog Nacionalnog instituta za civilnu odbranu, prenosi Rojters.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši upozorenja za cunami i naredbe za evakuaciju u Japanu i izazvavši ogromne talase na nekoliko ostrva u južnom Pacifiku, gde su slike na društvenim mrežama pokazale kako talasi udaraju o kuće na obali.

Satelitski snimak pokazuje oblak koji se diže iznad Tonge kada je u subotu eruptirao podvodni vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

Više do 20 peruansih luka je privremeno zatvoreno kao mera predostrožosti zbog upozorenja da vulkan izaziva nenormalno visoke talase. Peruanska policija objavila je na Tviteru da su dve žrtve davljenja pronašli policajci sa stanice na plaži Nejlamp.

„Talasi su bili abnormalni“ u toj oblasti i ona je proglašena nepogodnom za kupanje, navodi se na Tviteru. TV slike pokazuju nekoliko domova i preduzeća poplavljenih morskom vodom u priobalnim oblastima u severnom i centralnom Peruu. Peruanska mornarica je izvestila da je isključena uzbuna za cunami za tu zemlju na obali Pacifika.

Australijski ministar za Pacifik Zed Seselja je izjavio da prvi izveštaji sugerišu da nema masovnih žrtava subotnje erupcije i cunamija, ali da je australijska policija posetila plaže i prijavila značajnu štetu.

“Znamo da postoji značajna šteta u odmaralištima”, rekao je on u intervjuu za jednu australijsku radio stanicu, dodajući da je aerodrom u Tongi izgleda u relativno dobrom stanju.

On je dodao i da je prijavljen nestanak jedne Britanke. Komunikacije sa Tongom u nedelju uveče još uvek bile u prekidu.

Iz vulkana je u petak počela da šiklja para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promera 260 kilometara.

Društvene mreže su preplavile fotografije talasa koji zapljuskuju obalu i kuće, dok Tviterom kruže brojni video snimci kako erupcije vulkana tako i cunamija.

BONUS VIDEO: Vremenske nepogode

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar