Amerika, SAD, Tajvan, Kina
Ilustracija: Shutterstock

Mali broj američkih snaga stacioniran je na Tajvanu kako bi sprovodio obuke sa tajvanskim vojnicima, rekla je predsednica Caj Ing-Ven u intervjuu za CNN, potvrđujući time prisustvo američkih trupa na ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Tenzije između Tajpeja i Pekinga, koje ne isključuju zauzimanje ostrva silom, eskalirale su poslednjih nedelja kako je Kina povećala vojni i politički pritisak.

„Imamo širok spektar saradnje sa SAD u cilju povećanja naše odbrambene sposobnosti“, rekla je Caj za CNN u intervjuu emitovanom u četvrtak.

Upitana koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, ona nije želela da precizira broj, već je samo rekla da „to nije onoliko koliko ljudi misle“.

Potvrda dolazi u trenutku kada Peking naglo povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući ponovljene misije kineskih ratnih aviona u zoni za identifikaciju protivvazdušne odbrane Tajpeja.

Dok je nekoliko tajvanskih i međunarodnih medija već ranije izvestilo o takvoj obuci sa američkim trupama, ova zvanična potvrda Tajpeja bi mogla dodatno da pogorša odnose SAD i Kine.

SAD, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni saveznik i glavni snabdevač oružjem.

Na pitanje o izveštajima o američkim trupama na Tajvanu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je ranije ovog meseca reklo da bi SAD trebalo da prekinu vojne veze i prodaju oružja Tajpeju kako bi izbegle narušavanje bilateralnih odnosa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar