Foto: EPA-EFE/JACK GUEZ / POOL

Sukobi na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa u Gazi traju više od nedelju dana. Broj žrtava je svakim danom sve veći, a međunarodna zajednica nema rešenje za prekid haosa. Izrael tvrdi da su meta njegovih napada ogromna mreža podzemnih tunela koju koriste palestinski militanti, a ne civili, prenosi Vašington post.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema navodima izraelske vojske, 160 aviona gađalo je i pogodilo više od 150 podzemnih ciljeva u severnom delu Pojasa Gaze. Cilj napada je, navode, a ošteti mreža kanala nazvana „metro“ koju koristi Hamas koji enklavu kontroliše od 2006. godine.

Udari su usledili neposredno nakon saopštenja izraelskih odbrambenih snaga da su izraelske kopnene snage ušle u Gazu – izjava koju su kasnije zvaničnici demantovali.

Neki izraelski mediji spekulisali su da je najava kopnene ofanzive varka za namaljivanje vojnih snaga Hamasa u tunele. U izjavama kasnije u petak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je nagovestio tu mogućnost.

„Poslednjeg dana smo napali ciljeve pod zemljom. Hamas je mislio da se tamo može sakriti. Tamo nisu mogli sa se sakriju. Visoki Hamasovi zvaničnici misle da nam mogu pobeći. Ne mogu nam pobeći“, rekao je Benjanimin Netanijahu.

Foto: EPA-EFE/JACK GUEZ / POOL

Izraelske optužbe za tunele koje su iskopali palestinski militanti često su u centru konflikta u Gazi. Za razliku od palestinskih raketa koje jasno ostavljaju dokaze kada se ispale, novinarima može biti teško da provere neke detalje o skrivenim, podzemnim sistemima i njihovoj tajnoj u protrebi.

Međutim, zvaničnici Hamasa su potvrdili postojanje tunela u intervjuima sa zapadnim novinarima, ali insistirajući na tome da su u velikoj meri odbrambeni. Sugerišu i da ih iam sve više, iako Izrael tvrdi da ih uništava.

Izraelska vojska je vodila novinare u obilazak tunela, pokazujući da su to iznenađujuće sofisticirane građevine sa betonskim zidovima, strujom i kolicima, a nekim novinarima su tunele pokazali i sami militanti.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Za razliku od mnogih tunela ciljanih u prošlosti, zvaničnici su rekli da su oni koji su ciljani nedavno bili u upotrebi u pojasu Gaze, a ne za ulazak i odlazak sa teritorije.

Tuneli su se prvi put pojavili u Gazi kao odgovor na izraelsku blokadu nametnutu nakon što je Hamas preuzeo vlast. U početku su korištećni za krijumčarenje robe u enklavu. Ali ubrzo su počeli da se koriste u druge svrhe. Hamas je 2006. godine zahvaljujući jednom tunelu uhvatio izraelskog vojnika Gilada Šalita. Šalit je bio u zatočeništvu pet godina. Pušten je na slobodu 2011. godine u okviru dogovora o razmeni zarobljenika.

U ratu u Gazi 2014. godine, Hamas je objavio zapise maskiranih militanata koji nose automatsko oružje i bacače granata puzeći iz rupe u zemlji, a izraelski zvaničnici rekli su da su borci koji su izašli iz zemlje upali u zasedu.

Tokom tog sukoba, izraelske snage su rekle da su otkrile militante Hamasa koji su nosili lisice i sredstva za smirenje, očigledno sa planovima za otmicu Izraelaca.

1.300 tunela po ceni od 1,25 milijardi dolara

Tokom sukoba 2014. godine uništeno je oko 30 tunela. Tada su izraelski zvaničnici rekli da je Hamas od 2007. godine sagradio više od 1.300 tunela po ceni od 1,25 milijardi dolara, preusmeravajući sredstva koja su mogla da budu utrošena na javnu infrastrukturu u Gazi.

Netanijahu je izrazio bojazan da će tuneli biti upotrebljeni za otmicu ne samo vojnika već i izraelskih civila. Hamas je u prošlosti ubijao i civile. Stručnjaci sugerišu da je smisao tunela zapravo ulivanje straha.

Gerard de Grut, profesor na univerzitetu Sent Endruz koji piše o ratu i politici, jednom je tunele opisao kao nešto što „može da izazove neobičan užas, kao da je i sam đavo izranjao iz pakla da širi muke na Zemlje“.

Zvaničnici Hamasa hvalili su se razmerom svoje mreže tunela, a zamenik lidera Ismail Hanijeh je 2016. godine tvrdio da je ta grupa imala dvostruko više tunela od komunističkih snaga upotrebljenih protiv američkih trupa u Vijetnamskom ratu. To može biti preterivanje, ali oni koji su proučili sistem, sugerišu da je složen.

U jednom radu, Rami Abu Zabaidah sa Egipatskog instituta za studije, rekao je da su razgovori sa militantima otkrili da postoji niz tunela koji se koriste iz strateških razloga, uključujući one koji se koriste za borbu, one u kojima se može okupiti rukovodstvo i drugi u kojima se čuvaju rakete i oružje.

Postoje i manji tuneli koji se koriste za brzi transport.

Izrael je osmislio razne metode za borbu protiv tunela, uključujući izgradnju ambicioznog podzemnog zida koji je konačno završen u martu nakon višegodišnjeg rada. Zvaničnici su odbili da javno kažu koliko je dubuk zid.

Govoreći na marginama konferencije Američkog izraelskog odbora za javne poslove u Vašingtonu 2018. godine, zvaničnik koji je vodio odsek za podzemno ratovanje tehnološke jedinice izraleske vojske rekao je novinarima da je Izrael usavršio nove tehnike za pronalaženje tunela, ali je odbio da ide u detalje.

Izrael ima nekoliko oružja sposobnih za udare pod zemljom, od kojih su mnoga prvobitno razvijena imajući na umu iranske bunkere.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar