Ebrahim Raisi, Jamileh Alamolhoda Foto:ATTA KENARE / AFP / Profimedia/Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Privatan život stradalog predsednika Irana Ebrahima Raisija obavijen je velom tajne. Dok je svetska javnost upoznata sa njegovom biografijom, nema mnogo dostupnih informacija o njegovoj supruzi Džamile, kao ni o njihove dve ćerke. Džamile je profesorka filozofije, dok je o ćerkama poznato samo gde su studirale.

Iranski državni mediji javili su da je predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći u nedelju. On se vraćao iz posete Azerbejdžanu. Kao preliminarni uzrok pada helikoptera navodi se kvar letelice.

Iranski zvaničnici navode da će biti pokrenuta zvanična istraga, a ceremonije ispraćaja Raisija na večni počinak trajaće nekoliko dana. On će biti sahranjen u rodnom gradu u sredu.

Ebrahim Raisi Foto:Parspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Porodica Raisi

Ebrahim Raisi se 1983. godine oženio ženom po imenu Džamile Alamolhoda. Ona je ćerka imama Ahmada Alamolhode. Džamile Sadat je vanredni profesor na Teheranskom univerzitetu Šahid Behešti, a takođe je i predsednik univerzitetskog Instituta za fundamentalne studije nauke i tehnologije.

Par ima dve ćerke, a čak ni njihova imena nisu poznata široj javnosti. Jedna od njihovih ćerki studirala je na Univerzitetu Šarif, dok je druga pohađala Univerzitet u Teheranu.

Džamile Alamolhoda

Udovica Ebrahima Raisija je profesorka obrazovne filozofije koja je odigrala neobičnu ulogu za vreme njegovog predsedničkog mandata.

Džamile Alamolhoda Foto:ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Žene su retko vidljive na bilo kom nivou iranskog društva, čak i kada su udate za predsednika. Međutim, Džamile Alamolhoda je progovorila javno o brojnim pitanjima, uključujući važnost obrazovanja.

Kao ćerka uglednog sveštenika koji je zabranio živu muziku u jednom svetom gradu, doktorirala je i autorka je osam knjiga.

Prošle godine je rekla dala intervju za „Fajnenšel tajms“

„Radim ovo već duže vreme, ali sada mi se čini da slučajno imam platformu i da su moje aktivnosti vidljive“, rekla je tada supruga stradalog iranskog predsednika.

Njen javni profil doveo je do kritika nekih konzervativnih ličnosti u Iranu, iako je rekla da nikada ništa nije uradila bez razgovora sa suprugom.

Džamile Alamolhoda Foto:EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Raisi i Alamolhoda imaju dve ćerke i najmanje jedno unuče.

Alamolhoda je doktorirala u oblasti filozofije na Univerzitetu Tarbiat Modares 2001. godine. Postala je član Odeljenja za liderstvo i razvoj obrazovanja Škole obrazovnih nauka i psihologije Univerziteta Šahid Behešti i sada je jedan od predavača. Predaje predmete kao što su filozofija visokog obrazovanja, antropologija u islamu, nastavne metode, teorijske osnove obrazovnog menadžmenta, filozofske škole i obrazovni pogledi na doktorskom kursu Univerziteta Šahid Behešti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Džamile Alamolhoda je bila direktor Instituta za humanistička istraživanja. Osnovala je Institut za fundamentalne studije nauke i tehnologije Univerziteta Šahid Behešti 2013. godine i njegov je direktor. Ovaj istraživački institut ima zadatak da predstavi modele politike nauke i tehnologije zasnovane na razumevanju i evaluaciji epistemoloških i društvenih aspekata nauke i tehnologije. U martu 2020. imenovana je za sekretara „Saveta za transformaciju i obnovu obrazovnog sistema zemlje“ od strane Vrhovnog saveta kulturne revolucije.

Alamolhoda je imenovana za člana izvršnog odbora za zapošljavanje fakulteta na Teheranskom univerzitetu u maju 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar