Foto:EPA-EFE/ZSOLT CZEGLEDI HUNGARY OUT

Svetska zdravstvena organizacija komentarisalala je otkriće francuskih naučnika da je prvi slučaj koronavirusa u toj državi zabeležen u decembru, čak mesec dana pre prvog službenog slučaja i saopštila da to nije iznenađujuće. SZO je pozvala sve države da sprovedu istragu o svojim najranijim slučajevima koronavirusa.

Bolest kasnije nazvana covid-19 prvi put je prijavljena od strane kineskih vlasti SZO 31. decembra te se dosad mislilo da se u Evropi nije širila pre januara.

„To nam daje potpuno novu sliku o svemu“, rekao je glasnogovornik SZO Kristijan Lindmajer na UN brifingu u Ženevi,osvrnuvši se na francusko otkriće.

„Otkriće nam olakšava da razumemo potencijalne cirkulacije virusa“, dodao je, rekavši da se do otkrića ranijih slučajeva zaraze koronavirusom može doći ponovnim testiranjem uzoraka pacijenata.

 

Francuzi otkrili slučaj koronavirusa koji datira iz decembra

 

Jedna francuska bolnica ponovila je testove na starim uzorcima pacijenata koji su bolovali od upale pluća i otkrila da je jedan oboleli muškarac bio pozitivan na koronavirus najranije 27. decembra.

To je gotovo mesec dana pre nego je francuska vlada potvrdila prve službene slučajeve koronavirusa.

U ovom trenutku nema dokaznih materijala da se virus proširio odnekud drugde osim iz Vuhana. Umesto toga, misli se da je francuski slučaj nekako povezan s osobom koja je putovala iz Kine u Francusku tokom decembra, dodaje portparol SZO.

Međutim, francuski pacijent nema nikakve direktne veze sa Kinom ili istoriju putovanja u Kinu pa stručnjaci istražuju taj slučaj.

 

Amerikanci napadaju Kinu, kažu da je virus izašao iz laboratorije u Vuhanu

 

Lindmajer je apelovao na druge države da provere svoje slučajeve bolesti upale pluća ili ostale koji datiraju s kraja 2019. godine jer bi to moglo dati novu i čišću sliku o pandemiji.

Upitan o poreklu virusa u Kini, Lindmajer kaže da je jako, jako važno sve to zajedno dobro istražiti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da SAD ima dokaze da je novi koronavirus produkt laboratorije u Vuhanu, uprkos tome što naučnici uveravaju SZO da je virus životinjskog porekla.

„To će zahtevati dodatne misije ili misiju u Kini i mi se veselimo novim istragama“, dodao je Lindmajer.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar