ruska vakcina
Foto: Sputnik / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija trenutno je u pregovorima sa ruskim institutom koji razvija vakcinu protiv kovida-19 Sputnjik V, o mogućnosti da bude uvrštena na spisak za hitnu upotrebu vakcine. Rusija uvodi vakcinu Sputnjik V za domaću upotrebu uprkos činjenici da još nisu završene poslednje faze ispitivanja.

Davanjem spiska za hitnu upotrebu vakcine, SZO bi preporučila upotrebu vakcine državama članicama organizacije, prenosi Rojters.

„Radujemo se što ćemo dobiti podatke za njihovu vakcinu Sputnjik V. Ako se utvrdi da proizvod podnet na procenu ispunjava kriterijume za uvrštavanje na listu, SZO će objaviti rezultate“, saopštila je SZO.

Iz ruskog ministarstva zdravlja saopšteno je da je ruska vakcina protiv koronavirusa, Sputnjik V, efikasna više od 90 odsto, pozivajući se na podatke prikupljene o vakcinisanim građanima, a ne iz ispitivanja vakcine koje je još u toku.

Izjava dolazi nedugo nakon što su farmaceutska kompanija “Pfizer” i biotehnološka kompanija “BioNTech” objavile da je njihova eksperimentalna vakcina protiv kovida-19 efikasna više od 90 odsto.

Rusija uvodi vakcinu Sputnjik V za domaću upotrebu uprkos činjenici da još nisu završene poslednje faze ispitivanja.

Rusija se sprema da tokom novembra objavi preliminarne rezultate velikog ispitivanja na ljudima koje je u toku i koje je poznato kao treća faza ispitivanja. Ona testira vakcinu na 40.000 ljudi u Moskvi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar