Foto: Shutterstock

Milioni ljudi mogli bi umreti ako dođe do drugog talasa pandemije koronavirusa, upozorio je danas službenik Svetske zdravstvene organizacije dodajući da se smrtonosna epidemija dosad ponašala onako kako su predviđali stručnjaci.

„Možemo ovu pandemiju porediti sa španskim gripom koji se ponašao tačno kao Covid-19: Smirio se tokom leta, a zatim opet žestoko krenuo u septembru i oktobru, uzrokujući tokom drugog talasa 50 miliona smrti“, rekao je doktor Ranieri Gera, pomoćnik generalnog direktora SZO, a prenosi CNN.

„Pandemija se ponaša onako kako smo predviđali“, dodao je.

Gerino upozorenje stiže nakon što neke zemlje Europe, ali i širom sveta, polako kreću s ublažavanjem strogih mera ograničenja koje su uvedene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Prema podacima stranice Worldometers, do sada je na svetu zabeleženo više od 9,7 miliona slučajeva zaraze Covidom-19. Ukupno je umrlo skoro 500.000 ljudi, a oporavilo se 5.276.000.

Najveći broj smrtnih slučajeva je u Sjedinjenim Američkim Državama sa 126.000 mrtvih. Nakon toga sledi Brazil sa 55.000 žrtava, a zatim Britanija sa 43.000.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare