korona mutira
Foto: Ilustracija, Shutterstock

Pokazalo se da je kovid-19 izuzetno teško zaustaviti i važno je identifikovati gde je probijena barijera između ljudi i životinja, izjavio je dr Majke Rajan, izvršni direktor programa za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na konferenciji za novinare u Ženevi.

„Dokazano je da se ovaj virus izuzetno teško zaustaviti“, rekao je Rajan, i dodao da je važno razmisliti o onome što se zna o virusu, u pogledu lakoće širenja, višestrukih načina prenosa i postojanja asimptomatskog i presimptomatskog prenošenja.

„Ovo nije lak virus“, rekao je.

Rajan je objasnio da je teško otkriti i razlikovati kovid-19 i druge sindrome, koji se primećuje u zemljama gde istovremeno kruže i koronavirus i grip, bez odgovarajućeg i neposrednog testiranja, piše CNN.

„Ako pratite podatke i nauku, naći ćete, nadamo se, tačku u kojoj je bolest prešla barijeru vrsta“, rekao je Rajan.

Pronalaženje nultog slučaja pomaže u razlikovanju ovog prelaska barijere između vrsta.

„Važno je da to pronađemo, jer sve dok ukrštanja puteva životinje i čoveka nije otkriveno, uvek postoji šansa da se ta barijera ponovo probije“, rekao je.

Otkrivanje toga može potrajati neko vreme, i za MERS je trebalo mnogo godina, dodao je Rajan.

„Pritiskamo biološki sistem. Živimo u biomu. Živimo u svetu biologije. A mi stvaramo,  aktivno stvaramo pritiske koji pokreću kršenje barijera vrste“, rekao je.

„Moraćemo bolje da upravljamo rizicima koji su povezani sa tim“, dodao je Rajan.

(Izvor: N1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare