Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da broj novoobolelih od koronavirusa na globalnom nivou opada treću nedelju zaredom. “Kontrola širenja virusa doprinosi spasavanju života i umanjuje šanse za pojave novih sojeva. Pomaže i da dejstvo vakcina bude efijasnije”, rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije, Tedros Gebrejesus.

Direktor SZO, rekao je tokom virtuelnog obraćanja da se radi o dobroj vesti – uprkos tome što brojne države i dalje prijavljuju širenje zaraze.

Prema njegovim rečima, novi trend pokazuje da se virus može kontrolisati, uprkos pojavi novih sojeva, primenom dosadašnjih mera: fizičkim distanciranjem, prekrivanjem lica i održavanjem higijene.

Upozorio je, međutim, da je svet već bio u sličnoj situaciji i da nije vreme za opuštanje.

„Tokom protekle godine bilo je trenutaka u gotovo svim zemljama u kojima je broj registrovanih slučajeva opadao. Mere opreza su popuštane i onda bi virus nastavio da besni”, podvukao je Gebrejesus.

Ukazao je i da je u momentu globalne vakcinacije potrebno primenjivati mere predostrožnosti koje doprinose bezbednosti ljudi.

“Kontrola širenja virusa doprinosi spasavanju života i umanjuje šanse za pojave novih sojeva. Pomaže i da dejstvo vakcina bude efijasnije”, podvukao je direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Na istom brifingu, direktor programa za vanredne situacije Majkl Rajan odgovorio je na pitanja o timu SZO koji trenutno istražuje poreklo virusa, i komentarisao skepsu koju neki izražavaju u pogledu istrage.

Neki komentatori su iskazali sumnju da istražitelji neće moći da otkriju bilo šta značajno u tako kasnoj fazi posle izbijanja epidemije, imajući u vidu I slabu kinesku saradnju sa istragom.

Rajan je imao primedbu na račun onih koji su već rekli da neće prihvatiti izveštaj tima ili sugerisali da će, možda, postojati drugi obaveštajni podaci sa drugačijim zaključcima.

”Nijedna druga zemlja nije pružila dokumenta, obaveštajne ili druge informacije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Mi smo ti koji tragaju za podacima. Mi smo ti koji su na terenu, sa ekspertima iz 10 zemalja, koji nastoje da pronađu odgovore. Ako vi imate odgovore, ako mislite da imate odgovore, molimo vas – javite nam”, rekao je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare