Foto: Profimedia

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Patrik O'Konor pozvao je danas Belorusiju da uvede nove mere suzbijanja širenja koronavirusa iz zabrinutosti da bi epidemija mogla da uđe u novu zabrinjavajuću fazu.

Predsednik Aleksandar Lukašenko prethodnih nedelja umanjivao je potrebu za donošenjem mera uključujući mere socijalne distance, a govorio je i da ispijanje votke, vožnja traktora i kupanje u sauni može da pomogne protiv virusa, podseća Rojters.

U Belorusiji je potvrđeno 2.226 slučajeva koronavirusa, a 23 osobe su umrle.

O’Konor koji predvodi delegaciju SZO u poseti Belorusiji ove nedelje, rekao je da je ta zemlja primenila mere suzbijanja epidemije, ali da je virus počeo da se širi u zajednicama u Minsku i drugim oblastima.

„Belorusija ulazi u novu fazu razvoja epidemije. Vidimo da se virus prenosi u zajednici. Ova situacija je zabrinjavajuća i zahteva nove mere“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Rekao je da SZO preporučio Belorusiji da uvede mere koje će povećati fizičku distancu, nastave mere izolacije, testiranja i praćenja kontakata pacijenata obolelih od koronavirusa.

U Belorusiji se i dalje igra fudbal, dok su druge evropske zemlje uvele karantin i otkazale sve javne događaje.