Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Bivši predsednik Centralnoafričke Republike Fransoa Bozize najavio je kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima, uprkos tome što je bio pod sankcijama Ujedinjenih nacija i što je za njim izdat nalog za hapšenje zbog navodnih zločina protiv čovečnosti.

Bozize je svoju odluku saopštio na kongresu svoje stranke Kva na Kva u glavnom gradu Banguiju, javlja Rojters.

„Ovoj zemlji je potreban čovek od iskustva, mira i ubeđenja“, rekao je Bozize u govoru u kojem je kritikovao mandat aktuelnog predsednika Forsten-Aršanža Tuadera.

73-godišnji bivši general svrgnut je u pobuni koalicije pod imenom Seleka, koju su većinom činili muslimanski pobunjenici sa severa. Pobuna iz 2013. godine uvukla je većinski hrišćanski narod u građanski rat, te prouzrokovala aktuelnu humanitarnu krizu.

Bozize je preuzeo vlast nakon državnog udara 2003. godine i obavljao funkciju predsednika 10 godina, pre nego što je pobegao iz zemlje 2013. godine.

Nova administracija tražila je njegovo hapšenje zbog navodnih zločina protiv čovečnosti i podsticanja na genocid, ali Bozize još uvek nije procesuiran iako se iz egzila vratio krajem prošle godine.

Očekuje se da će se aktuelni predsednik boriti za drugi mandat na izborima zakazanim za 27. decembar, premda još uvek nije potvrdio kandidaturu.

Trenutno se veći deo države nalazi van vladine kontrole dok se rivalske milicije i dalje sukobljavaju. Nasilje je prisililo više od 1.5 miliona ljudi da napuste svoje domove.

Komentari

Svi komentari (0)