Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Zoran Milanović, predsednik Hrvatske i kandidat za premijera koalicije Rijeke Pravde, oglasio se jutros na Fejsbuku i komentarisao otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU.

„Pregovori s EU su mogli da počnu mnogo ranije

Pozdravljam otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina je nama susedna, prijateljska i, što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u odbranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima, prenosi Index.hr.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država tri konstitutivna naroda u kojoj će se jamčiti prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati da žive i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne deli hrvatski narod. BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla da počne pregovore s EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokratije. Ali, nije krivac samo Brisel.

Pregovori EU s BiH mogli su početi puno ranije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s imalo političke odvažnosti i državničke mudrosti. Ali, Hrvatska je za premijera imala – i još kratko će imati – Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku – a bilo ih je na pretek – nije se usudio da pisne ili, ne daj Bože, zameri briselskim elitama. Kako ne bi naštetio svojim ličnim karijernim interesima,

Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH. Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsedništvo BiH jer do danas nije promenjen onaj najvažniji, izborni zakon.

Pročitajte još...

Ja svima u Briselu dajem do znanja…

Umesto kao država tri konstitutivna i jednakopravna naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namerom evropske birokratije – što ne skrivaju – da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno.

I dok Plenković i sada u Briselu poslušno ćuti, kao svih ovih godina, ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i počeće da koristi svoja prava kao što čine sve druge suverene države.

Za početak, kroz nekoliko meseci, Hrvatima u BiH vratiće se oteta prava koja im pripadaju. BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u telima vlasti, uključujući i člana Predsedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državnu, a ne poslušničku vladu!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar